Търсене

Очакваните ваксини срещу Ковид-19 са с 1 млн. по-малко от от необходимите

Очакваните ваксини срещу Ковид-19 са с 1 млн. по-малко от от нео

илюстрация: pixabay

от Емилия Димитрова

С един милион по-малко от необходимите са очакваните да пристигнат в България до есента ваксини срещу Ковид-19. Това става ясно след като се съпоставят Националният ваксинационен план с информацията за очаквания брой ваксини по месеци, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Прогнозата би могла да се промени, ако се вземе предвид "застраховката" на здравното министерство, под черта в таблицата за прогнозните количества ваксини. Там е записано, че "посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания". Не се уточнява обаче дали евентуалните промени биха означавали повече или по-малко доставки.

Според разчета на здравното министерство през януари 2021 г. у нас трябва да пристигнат 60 450 дози от ваксината на Pfizer BioNTech и 6000 дози от тази на Moderna, като първите 2400 флакона от препарата на Moderna пристигат утре, на 13 януари. Тъй като ваксината се поставя като курс от две дози - през 21 дни за ваксинираните на Pfizer BioNTech и през 28 дни за имунизираните с препарата на Moderna, флаконите, които ще дойдат през януари, ще стигнат за ваксинацията на 4 200 души. 

През февруари очакваните доставки са значително повече - 75 075 от препарата на Pfizer BioNTech и 32 000 от този на Moderna. Тези ваксини ще стигнат за под 54 000 души. 

Ваксинацията на учителите паралелно с тази на лекарите

На фона на тези цифри от Министерството на здравеопазването съобщиха, че на среща между здравния министър Костадин Ангелов, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб е обсъждано започването на ваксинацията сред учителите и работещите в учебните заведения, като 21% от тях за заявили желание да се имунизират срещу Ковид-19.

Педогогическите специалисти попадат във втората фаза от националния ваксинационен календар. В първата са лекари, стоматолози, специалисти по здравни грижи и фармацевти. Очакваният брой, подлежащи на ваксинация от първата група е 243 600, т.е. далеч по-малко от ваксините, с които страната ни се очаква да разполага до края на февруари 2021 г. 

Изображение - 3344

Очакваните количества ваксини до есента на 2021 г., таблицата е от сайта на Министерство на здравеопазването

Във втората фаза, която според информацията от здравното министерство предстои да започне, но няма фиксирана дата, са потребители и персонал на социални институции (15 000 домуващи и 8 000 персонал), педагогически специалисти (89 000 лица) и персонал на ферми за отглеждане на норки (80 души), т.е. 112 080 души. Тъй като няма разчетени срокове за начало на всяка фаза, е трудно да се правят прогнози дали ще има желаещи да се ваксинират, които ще се сблъскат с невъзможност, заради липса на ваксини

Четири случая 

Проучванията към момента сочат, че над 40% от българите не се доверяват на двете одобрени в Европейския съюз ваксини и имат страхове от усложненията, които биха се появили след ваксиниране. Това естествено подлежи на промяна, особено след като стане ясно, че получилите ваксина до момента не са развили странични симптоми или те са редки, каквито в действителност имат повечето лекарствени препарати в различна степен. 

До момента от Министерството на здравеопазването съобщават само за четири случая на нежелани реакции след имунизиране срещу Ковид-19 (14 161 са ваксинираните до тази сутрин, б.ред.) - едната странична реакция е била замайване, за около 15 минути след поставянето, две оплаквания за локална болка на мястото, където е поставена ваксината, а едно медицинско лице е съобщило за леко повишаване на температурата си. Всички оплаквания са преминали за по-малко от ден, пише в съобщението. 

Ваксиниране и пътуване

Напълно логично е през летните месеци броят на желаещите да получат ваксина срещу Ковид да нарасне. Това е времето, когато хората пътуват повече, а това увеличава и желанието им да бъдат защитени. Не е изключено, а вече се чуват гласове в тази посока, туроператори и превозвачи да въведат изискване за задължително ваксиниране преди полет, както в момента редица компании изискват отрицателен PCR тест за пътниците си.  

През пролетта и лятото на тази година у нас се очаква най-голямо количество ваксини на двата одобрени до момента производители -  през април се очакват 520 000 флакона, през май 77 350 (само на Pfizer BioNTech), през юли 595 000 ваксини.

Като се съберат всички очаквани доставки, излиза, че до септември България трябва да е получила 1.5 млн. дози, от които един милион от препарата на Pfizer BioNTech и половин милион от този на Moderna. Планираните за имунизиране българи, според Националния ваксинационен план са 2.5 милиона. На този фон при получаване на втората доставка от флаконите на Pfizer BioNTech на 4 януари т.г. министър Костадин Ангелов обеща: "Нека българските граждани да са спокойни, че всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще получи безплатна ваксинация. Всичко, което е записано във ваксинационния план, ще се случи. Ще има безплатни ваксини за всеки, който доброволно е заявил, че желае“. 

Другаде

В имейл до медиите вчера, 11 януари 2021 г., от здравното министерство обявиха, че темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия. Според публикация в "Капитал", Германия е на седмо място в класацията на ваксинирани с 0.64 ваксинирани на 100 души, веднага след нея е Румъния с 0.56, а България е пета отзад напред - с 0.19 на 100 души. В Израел, сочена като абсолютният лидер в масовата имунизация, ваксинираните са почти 20% от населението на страната и там вече се дава втората доза от ваксината.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!