Официално е открита лаборатория за PCR тестове в габровската болница
Изпълнителният директор на "Идеал Стандарт-Видима" Ярослав Дончев с директора на болницата д-р Михов при откриването на лабораторията

Лабораторията е в процес на акредитация, до края на месец октомври ще заработи

МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово вече разполага с лабораторна апаратура за цялостно оборудване на PCR лаборатория. Апаратурата включва автоматизирана система за екстракция на нуклеинови киселини; автоматизирана система за детекция на нуклеинови киселини; биологичен предпазен кабинет; микро центрофуга; стартер пипети; вортекс.

Общата стойност на ремонта на помещението, обзавеждането и апаратурата, плюс стартов пакет реактиви за PCR, е около 130 000 лв, обявиха от ръководството на лечебното заведение.

Новата лаборатория е плод на съвместните усилия на болничното ръководство, Министерство на здравеопазването, Областна администрация, Община Габрово и „за пореден път на безценната финансова подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима“, написаха в специално обособената рубрика за новини и иноформация във фейсбук „Говори МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Пак там се казва: „Думите „заедно можем повече“ придобиха отново смисъл. От началото на пандемията с Ковид-19 успяхме да обединим усилията на институциите и гражданите с цел опазване здравето на медицинския персонал и пациентите ни. Събраните средства бяха използвани за закупуване на медицинска апаратура, дезинфектанти, лични предпазни средства. В хода на пандемията видяхме, че за да гарантираме сигурността на персонала и нашите пациенти е необходимо да правим все повече PCR тестове за доказване на инфекция с Ковид-19“.

„С новата лаборатория ще се ускори процеса на диагностика и лечението на пациенти с Ковид-19 в лечебното заведение. До този момент материалите се изпращаха за изследване, което забавяше точната навременна диагноза. Наличието на лаборатория ще даде възможност да се тестват своевременно всички пациенти и персонал на болницата, като по този начин се повишава значително сигурността и контрола на вътреболнично заразяване. Лабораторията ще бъде достъпна и за гражданите на областта и назначените изследвания от РЗИ“, обясни д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

PCR лабораторията ще е част от микробиологичната лаборатория с ръководител д-р Антонина Катранджиева и старши медицински лаборант Елисавета Христова и лаборантите Галина Павлова и Милена Тотева. Лабораторията има и ново попълнение с новозавършилия биолог Силвана Петкова. Тя заедно с д-р Катранджиева и старши лаборант Елисавета Христова са преминали курс на обучение в лабораторията на Медицински Университет – Плевен. За обучението са получили съдействието на проф. Томов, ректор на университета и проф. Средкова, ръководител на Вирусологичната лаборатория.

„Настоящата епидемиологична обстановка ни кара да сме още по-отговори в социалната си политика и подкрепа на здравеопазването, което е сред основните ни приоритети през годините. „Идеал Стандарт – Видима“ откликна на спешната необходимост от създаване на специализирана лаборатория за PCR-тестове в Областната болница „Д-р Тота Венкова“ , защото вярваме, че така ще допринесем за предоставянето на по-високо ниво на медицински грижи за обществото“, каза Ярослав Дончев, изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“, при откриването на лабораторията.

Ръководството на лечебното заведение благодари на Министерството на здравеопазването, „Идеал Стандарт – Видима“, Община Габрово, Областна администрация и Медицински университет гр. Плевен за доверието и своевременната подкрепа, „за да можем да предоставяме най-добра медицинска помощ на нашите пациенти и заедно да се справим с новите предизвикателства. Заедно можем повече".

 

Тел за връзка с лабораторията: 0889 766 833

 

Д-р Димитров (УНГ) преглежда в "Медицински център-1" на 8 и 22 декември
Здраве
Парти зона "Кулинар" доставя храна на медиците на първа линия
Здраве
Плодове за работещите в "Спешна помощ" дари "Павлин -1989"
Здраве
Направление за PCR ще се издава и след положителен бърз тест
Здраве
Днес няма новозаразени с Ковид, но има ръст на починалите
Здраве
Ограничения за влизане в България са в сила от днес
Здраве
513 са активните случаи на Ковид-19 в община Севлиево
Здраве
Новите мерки срещу пандемията влизат в сила от петък вечерта
Здраве
Нов ръст на заразените с Ковид в Севлиево, още двама загубиха живота си
Здраве
Пациенти без направление за PCR продължават да се тестват в "Медицински център-1"
Здраве
Нито един респиратор не е купен от МБАЛ в Севлиево от дарeнията за респиратори
Здраве
Послания за вяра в доброто получиха пациенти и лекари в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“
Здраве
"Севлиево плаза" поема храната за медиците на първа линия в болницата
Здраве
Намаляват заразените с Ковид-19 в област Габрово
Здраве
Храна и за медиците в "Спешна помощ" от "Бар и Динер Росси"
Здраве
Хотел "Хелиос" ще приготвя храна за медиците на първа линия от понеделник
Здраве