Официално: Севлиево пак има Лъвов мост

Тази вечер официално бе представен реализираният проект за връщането на четирите лъва от двете страни на моста над река Росица. "Благодарен съм за оказаното ми доверие да изпълня този проект. Като автор си позволих да направя леки промени на лъвовете, за да имат по-модерно звучене, но не за сметка на тяхното внушение", каза по време на церемонията по откриване на моста скулпторът Велизар Захариев, който работи по изпълнение на лъвските фигури заедно с колегите си Деян Тодоров и Петър Александров.

"В герба на Севлиево има няколко символа, един от тях е моста на Колю Фичето, построен през далечната 1858 година", припомни директорът на Историческия музей Найден Петров, който разказа историята на съоръжението и пропомни факти от времето, когато старите лъвове са били демонтирани та до днес, когато на тяхно място "застанаха" нови". 

"Особено съм щастлив за това, че Лъвов мост е възстановен", сподели кметът на общината д-р Иван Иванов, който специално благодари на инициаторите за днешното събитие - Стоян Костадинов, Крум Табаков и Ахмед Ахмедов. - "Тримата никога не са идвали при мен с лични проблеми, а винаги с предложения, които касаят града ни. Затова винаги съм приемал предложенията им като лична кауза", каза кметът. А присъстващите изразиха благодарността си към тримата общественици с ръкопляскания. 

Старинният дъгов мост над река Росица при Севлиево е първото, строено от майстор Колю Фичето, голямо инженерно съоръжение. Строежът му започнал през 1857 г. и е завършен на следващата година. Първоначално мостът е бил дълъг 110 м и имал седем свода /гевгири/. Повърхността му от средата неусетно се снижава към двата края, като средният свод е имал най-голям отвор и е бил по-висок от останалите, оформяйки гърбица. Стълбовете на моста са зидани от едър ломен камък и са заострени срещу течението на реката, както всъщност всички мостове, строени от майстора. Над заострената част е имало по един отвор с дъгов свод, през който водата е протичала при големи наводнения, каквито често стават на река Росица.

През 1872 г. се поставят каменни парапети и на тях са монтирани мраморни плочи с надписи на арабски в прослава на султан Абдул Азис. Мостът издържал на стихийните пролетни наводнения на 16 юни 1859 г., 9 май 1897 г. и 19 юни 1939 г. При последното наводнение е била разрушена само горната му част – парапетът и част от платното на шосето.

През 1924 г. мостът е продължен с 80 м на изток и още пет бетонови свода. През 1940 г. е снета заострената част в средата и мостът става хоризонтален. Тогава са монтирани от четирите му страни изправени лъвове от лят бетон, автор на които е учителят по рисуване в гимназията Дочо Байрямов. Те дават и името "Лъвов мост" и така остава в съзнанието на севлиевци.

При разширението на моста през 1974 г. по повод годишнина от Руско-турската война лъвовете са заменени с каменни композиции на историческа тема. 

Лъвовете, които заеха поста си от тази вечер са с височина 1.80 м, всяка фигура е стъпила върху бетонен постамент, висок 2.80 м. А на тяхното официално представяне пред севлиевци присъстваха народните представители Иглика Събева и Кристина Сидорова. 

Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество