Ограничение от 30 км/ч за шофиране в населено място предлагат евродепутатите

Резолюцията относно пътната безопасност на Европейския съюз, приета днес, 6 октомври, с 615 гласа „за“, 24 гласа „против“ и 48 въздържал се, отбелязва, че около 22 700 души умират по пътищата на ЕС всяка година, като около 120 000 биват сериозно ранени. Напредъкът в намаляването на смъртността е в застой през последните години, а ЕС не успя да постигне самоналожената цел за намаляване наполовина броя на смъртните случаи по пътищата между 2010 и 2020 г. (броят на тези случаи е спаднал с 36%).

По последни данни най-безопасните пътища остават тези на Швеция (18 случая с фатален край на милион жители), докато Румъния (85 на милион) отчете най-високата смъртност за 2020 г. Смъртността за България възлиза на 67 фатални случая на милион жители през 2020 г., а средната смъртност за ЕС е 42 случая на милион жители.

Ограничение за безопасна скорост

Превишената скорост е ключов фактор в около 30% от катастрофите с фатален край, отбелязват евродепутатите. Те призовават Комисията да предложи начини за прилагане на безопасни ограничения на скоростта като налагане на максимална скорост от 30 км/ч в населени райони и такива с голям брой велосипедисти и пешеходци. За да насърчат допълнително безопасното движение по пътищата, те настояват също за нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние, подчертавайки, че именно алкохолът е намесен в около 25% от всички фатални случаи.

Инициативи за безопасност

Евродепутатите изискват от Комисията по трарспорт и туризъм да обмисли въвеждането на „безопасен режим на шофиране“ в мобилните и електронните устройства на водачите, за да ограничи разсейването на вниманието по време на управление. Коментират се и данъчни стимули и подходящи застрахователни схеми при закупуване и използване на превозни средства с най-високи стандарти за безопасност. 

По-добра инфраструктура и повече координация

Членовете на ЕП искат повече инвестиции в инфраструктура, която да допринесе за безопасността по пътищата, като основният фокус е върху зони с най-висок брой произшествия. Те призовават държавите членки да създадат фондове за пътна безопасност, които да пренасочват сумите, получени от глобите по пътищата, към проекти за безопасност на движението.

За да приложи правилно следващите стъпки в политиката на ЕС за пътна безопасност, евродепутатите призовават Комисията по транспорт и туризъм да създаде Европейска агенция за автомобилен транспорт, която да допринася за устойчив, безопасен и интелигентен пътен транспорт.

Петъчният пазар се мести на панаирната площадка за две седмици
Общество
Сезонните работници се осигуряват здравно сами, напомнят от НАП
Общество
В Община Севлиево не казват кога за последно са чистени дъждоприемните шахти
Общество
Ограничение от 30 км/ч за шофиране в населено място предлагат евродепутатите
Общество
Пострадала е велосипедистка, блъсната от кола тази сутрин
Общество
Газът в Севлиево - почти три пъти по-скъп спрямо миналия октомври
Общество
КНСБ в Габрово разкри горещ телефон за сигнали за тормоз на работното място
Общество
Икона на Св. Петка бе осветена днес в новия и недействащ храм "Св. Петка"
Общество
Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Рилски
Общество
Костадин Костадинов е почетен гражданин на Севлиево посмъртно
Общество
Как ремонт на покрив "отвори" ремонт и на читалищен салон
Общество
Петъчният пазар остава на панаирната площадка още две седмици
Общество
Жена изхвърли котета посред бял ден на севлиевския площад и си тръгна
Общество
Държавата продължава да подпомага работодатели за запазване на работни места
Общество
Ден на отворените врати е днес в Исторически музей Севлиево
Общество
В Деня на Севлиево бяха връчени почетните отличия за 2021 г.
Общество