Окончателно: рецидивист от с. Дамяново в затвора доживот
снимка: pixabay.com
След решение на Върховния касационен съд от 2 март т.г. 34-годишният рецидивист от с. Дамяново, община Севлиево, който на 3 юни 2016 г. блудства с възрастна жена от севлиевското село Богатово, после я души, ограби я и накрая опита да я запали в дома й, ще излежава доживотна присъда. ВКС потвърди присъдата на Габровския окръжен съд от януари т.г., с която мъжът, с инициали Д.С., бе признат за виновен в опит умишлено да умъртви в собствения й дом 73-годишна жена. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с цел да бъдат прикрити други престъпления. 

В нощта на инцидента - на 3 юни 2016 година, между три и пет часа, на зазоряване, подсъдимият тръгнал към с. Богатово, за да краде гориво от стопанския двор на селото. Пазачът, на който се натъкнал обаче, го отказал и престъпникът се насочил към близката къща, в която живеела жена на 73 години. Влязъл през прозорец на приземния етаж и нападнал трудноподвижната жена, искайки да му даде парите си. После опитал да я изнасили, но успял единствено да блудства със старицата. Възможно е по някое време да е осъзнал какво прави, защото решил да запали къщата, ведно с жената в нея, вероятно за да заличи следите си. Започнал да трупа дрехи и хартии до жертвата, които залял с ракия и запалил. На тръгване взел телевизора на възрастната жена и напуснал къщата. Тъй като огънят препречвал изхода към вратата, жената успяла да се спаси, като изпълзяла навън през прозореца на стаята, която обитавала.

За извършения опит за убийство Д.С бе осъден на доживотен затвор. За грабежа на телевизора, извършен при условията на опасен рецидив, съдът му наложи 10 години лишаване от свобода. За опита за изнасилване и блудството с възрастната жена получи две наказания от по 8 години лишаване от свобода. За палежа на имущество със значителна стойност - къщата на пострадалата, оценена на 24 100 лева, с което са причинени щети в размер на 5 610 лева, Д.С. бе осъден на 6 години лишаване от свобода.

За посочените по-горе престъпления съдът определи едно общо наказание - най-тежкото, доживотен затвор. И постанови Д.С. да заплати на пострадалата обезщетения за причинени от деянията му неимуществени вреди в размер на общо 80 000 лева, както и за имуществени вреди в размер на 5 610 лева.

Тази присъда бе обжалвана от подсъдимия пред Апелативен съд Велико Търново, който с решение от 18 май 2017 г. потвърди акта на габровския съд, а окончателно по делото се произнесе ВКС.

Присъдата е окончателна и влиза в законна сила. 

Прокуратурата повдигна обвинение на габровци, участници в престъпна група
Криминални
Откраднаха портфейл на мъж, докато се разхождал
Криминални
Момчета "си поиграли" с чужди мотопед и автомобил, и ги зарязали
Криминални
Осъдиха телефонен измамник на 2 г. и 4 месеца затвор
Криминални
Килограм марихуана иззеха криминалисти в севлиевско село
Криминални
Ученици откраднаха "Мерцедес" и го изоставиха в с. Г. Росица
Криминални
Без книжка и пиян си карал в малките часове из Севлиево
Криминални
Кола блъсна възрастна жена при движение на заден ход
Криминални
Задържаха рецидивист, осъждан 20 пъти за кражби и грабежи
Криминални
Обявен за общодържавно издирване бе заловен в Севлиево
Криминални
Задържан е мъж от Габрово, разбивал и обирал апартаменти в Севлиево
Криминални
Севлиевци в ареста за сексуална експлоатация на деца
Криминални
Доброволци унищожиха 200 м бракониерски мрежи в яз. "Ал. Стамболийски"
Криминални
Мъж от с. П. Славейково е уличен в кражба на автомобил
Криминални
Бракониер край Стоките с 6 куб. м габър хвана горската полиция
Криминални
Откраднат от с. Градница автомобил е обявен за издирване
Криминални