Окончателно: рецидивист от с. Дамяново в затвора доживот
снимка: pixabay.com
След решение на Върховния касационен съд от 2 март т.г. 34-годишният рецидивист от с. Дамяново, община Севлиево, който на 3 юни 2016 г. блудства с възрастна жена от севлиевското село Богатово, после я души, ограби я и накрая опита да я запали в дома й, ще излежава доживотна присъда. ВКС потвърди присъдата на Габровския окръжен съд от януари т.г., с която мъжът, с инициали Д.С., бе признат за виновен в опит умишлено да умъртви в собствения й дом 73-годишна жена. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с цел да бъдат прикрити други престъпления. 

В нощта на инцидента - на 3 юни 2016 година, между три и пет часа, на зазоряване, подсъдимият тръгнал към с. Богатово, за да краде гориво от стопанския двор на селото. Пазачът, на който се натъкнал обаче, го отказал и престъпникът се насочил към близката къща, в която живеела жена на 73 години. Влязъл през прозорец на приземния етаж и нападнал трудноподвижната жена, искайки да му даде парите си. После опитал да я изнасили, но успял единствено да блудства със старицата. Възможно е по някое време да е осъзнал какво прави, защото решил да запали къщата, ведно с жената в нея, вероятно за да заличи следите си. Започнал да трупа дрехи и хартии до жертвата, които залял с ракия и запалил. На тръгване взел телевизора на възрастната жена и напуснал къщата. Тъй като огънят препречвал изхода към вратата, жената успяла да се спаси, като изпълзяла навън през прозореца на стаята, която обитавала.

За извършения опит за убийство Д.С бе осъден на доживотен затвор. За грабежа на телевизора, извършен при условията на опасен рецидив, съдът му наложи 10 години лишаване от свобода. За опита за изнасилване и блудството с възрастната жена получи две наказания от по 8 години лишаване от свобода. За палежа на имущество със значителна стойност - къщата на пострадалата, оценена на 24 100 лева, с което са причинени щети в размер на 5 610 лева, Д.С. бе осъден на 6 години лишаване от свобода.

За посочените по-горе престъпления съдът определи едно общо наказание - най-тежкото, доживотен затвор. И постанови Д.С. да заплати на пострадалата обезщетения за причинени от деянията му неимуществени вреди в размер на общо 80 000 лева, както и за имуществени вреди в размер на 5 610 лева.

Тази присъда бе обжалвана от подсъдимия пред Апелативен съд Велико Търново, който с решение от 18 май 2017 г. потвърди акта на габровския съд, а окончателно по делото се произнесе ВКС.

Присъдата е окончателна и влиза в законна сила. 

Надрусана 19-годишна зад волана, чака я бързо производство
Криминални
Криминално проявен е уличен в кражба на алкохол
Криминални
Съдът: 10 хил. лв. за собственик на 4 340 л алкохол без акциз
Криминални
Поредни млади, седнали дрогирани зад волана
Криминални
Незаконна сеч край с. Кормянско, дървосекачът е заловен
Криминални
Откраднаха акумулаторите от светофарите по пътя за Габрово
Криминални
Зад волана след марихуана, амфетамин и метамфетамин
Криминални
Хлапак обра възрастна жена в парк "Черничките"
Криминални
Полицаи намериха наркотици в двама непълнолетни
Криминални
Двама са спипани с наркотици при проверка на улицата
Криминални
Иззето е 134 кг телешко месо с неустановен произход
Криминални
Образувано е бързо производство за закана за убийство
Криминални
Бум на пияни, надрусани и с подменени табели по пътищата
Криминални
Заплашиха с нож млада жена в дома й заради 300 лв. на монети
Криминални
Открадата е кутията с дарения в църквата в с. Ловнидол
Криминални
Пиян и непровоспособен заби товарен "Мерцедес" в лек автомобил
Криминални