Търсене

Окончателно: в с. Ряховците вече няма да бие училищен звънец

Окончателно: в с. Ряховците вече няма да бие училищен звънец

от Емилия Димитрова

Основно училище "Емилиян Станев" в с. Ряховците отива в историята. След приключване на тази учебна година класните стаи там ще останат заключени, училищната документация изнесена и съхранена, а родителите на децата, които живеят в селото ще могат да избират дали да запишат децата си в училището в с. Петко Славейково или в друго заведение. 

Решението за закриване на училището бе взето на заседание на общинския съвет от вчера, 27 май, по предложение на кмета на Севлиево. Против закриването гласуваха тримата общински съветници на ДПС и тримата от "Граждани за Севлиево" (групата им вчера беше с човек по-малко, тъй като Боян Ботев е с прекратени пълномощия, а новоизбрания съветник не е положил клетва), както и тримата, присъствали на заседанието от "БСП за България".

Както "Севлиево онлайн" писа по-рано тази седмица основната причина за закриването е малкия брой деца - деветнайсет за тази учебна година, разпределени в три паралелки. 

Колко точно са закритите училища в община Севлиево през последните години, може да се види от регистъра на Регионалното управление по образованието (РУО) в Габрово, тъй като от страницата на Община Севлиево се вижда, че тя не поддържа такъв регистър. 

Периодът, за който РУО поддържа справка, е от 1998 г. През тази година е закрито Начално училище "Отец Паисий" в с. Агатово. През 2002 г. са закрити училищата в селата Крушево и Горна Росица. Две години по-късно е закрито училището в с. Дамяново. През 2005 г. затваря училището в с. Бериево, на следващата година и училището в с. Батошево. През 2007 г. затваря училището в с. Столът. 

Последното закрито училище беше Началното "Св.Св. Кирил и Методий" в Севлиево, което бе слято с Основно училище "Стефан Пешев", като и в този случай причината беше липса на деца. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!