Онези, които не се върнаха от боя, заеха места в безсмъртния полк
Безсмъртният полк на загиналите от севлиевския край

"Войната, нещо страшно е". Това ми каза преди две години един от малцината живи ветерани в община Севлиево Петко Събев. Въпреки, че днес той е на 97 г., отново дойде на честването за 9 май в парк "Казармите". И пак стигна до Стената на славата в парка, където са изписани стотиците, които не се завърнаха у дома, а имената им останаха издълбани в паметните плочи.

Христо Грудев, Петко Събев и Съби Гичев - единствените ветерани, които успяха да дойдат на честването 

Мъдреците казват, че историята трабва да учи. Днес, 74 години след последните бойни действия на най-опустошителната и кървава война, Севлиево отдаде почит на своите бойци - мъже и жени, които "дойдоха" на празника чрез своите портрети. Някои от снимките бяха в ръцете на техни наследници, други носеха ученици. С това за трета поредна година Севлиево стана част от инициативата "Безсмъртен полк", започнала от Русия, но обхванала много страни в цял свят. В нашия град "Безсмъртен полк" е дело на общинско движение "Русофили", реализирано за първи път преди три години съвместно с рекламна къща "Гален", подкрепата на медии и подкрепата на много граждани. 

Безсмъртният полк

Валя Устинова (в средата на снимката горе, б.ред.) е една от рускините, които живеят в Севлиево. В ръката й е портретът на нейния баща Петр Гордеевич Петренко, който преминава през България в състава на Трети украински фронт. Денят на победата го застига в Австрия. За свален разузнавателен самолет е удостоен с орден "Червена звезда".

Ученици носят портрети на загинали във Втората световна война от севлиевския край

В редицата на "Безсмъртния полк" беше и генерал-щабен полковник Нено Желязков Христов - един от малкото българи, наградени с орден "Суворов" трета степен – отличие, което се присъжда на старши офицери за изключителните им успехи по време на бойни действия. Ген.-щабен полковник Христов е бил командир на Петдесет и девети Пирински полк от 1944 г., на следващата година е назначен за командир на Тридесет и девети четвърти пехотен Троянски полк, а от 1946 г. е началник-щаб на Шеста пехотна бдинска дивизия. През 1947 г. е на същата позиция в Първа пехотна Софийска дивизия.

Цветя за загиналите от народния представител Кристина Сидорова, ОД "Русофили", БСП Севлиево и Българския антифашистки съюз, венец от Общината

"Днес отбелязваме края на най-голямото безумие в световната история, отнело 2777 дни и 42 милиона човешки живота", каза в своето слово директорът на Историческия музей Найден Петров. Войната унищожи безценни паметници на културата и милиони съдби в концлагерите и подземията на гестаповската инквизиция", припомни Петров, като призова да помним, за да не се случва никога повече ужасът на войната. 

автор: Емилия Димитрова

 

Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
В Севлиево остават затворени басейните и площадките на открито
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
Денят на Европа – 9 май: 70 години на европейска солидарност
Общество
Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Падна забраната за вендинг машини и топли витрини
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
От 9 май пада ограничението за посещения на Хоталич
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество