Онези, които не се върнаха от боя, заеха места в безсмъртния полк
Безсмъртният полк на загиналите от севлиевския край

"Войната, нещо страшно е". Това ми каза преди две години един от малцината живи ветерани в община Севлиево Петко Събев. Въпреки, че днес той е на 97 г., отново дойде на честването за 9 май в парк "Казармите". И пак стигна до Стената на славата в парка, където са изписани стотиците, които не се завърнаха у дома, а имената им останаха издълбани в паметните плочи.

Христо Грудев, Петко Събев и Съби Гичев - единствените ветерани, които успяха да дойдат на честването 

Мъдреците казват, че историята трабва да учи. Днес, 74 години след последните бойни действия на най-опустошителната и кървава война, Севлиево отдаде почит на своите бойци - мъже и жени, които "дойдоха" на празника чрез своите портрети. Някои от снимките бяха в ръцете на техни наследници, други носеха ученици. С това за трета поредна година Севлиево стана част от инициативата "Безсмъртен полк", започнала от Русия, но обхванала много страни в цял свят. В нашия град "Безсмъртен полк" е дело на общинско движение "Русофили", реализирано за първи път преди три години съвместно с рекламна къща "Гален", подкрепата на медии и подкрепата на много граждани. 

Безсмъртният полк

Валя Устинова (в средата на снимката горе, б.ред.) е една от рускините, които живеят в Севлиево. В ръката й е портретът на нейния баща Петр Гордеевич Петренко, който преминава през България в състава на Трети украински фронт. Денят на победата го застига в Австрия. За свален разузнавателен самолет е удостоен с орден "Червена звезда".

Ученици носят портрети на загинали във Втората световна война от севлиевския край

В редицата на "Безсмъртния полк" беше и генерал-щабен полковник Нено Желязков Христов - един от малкото българи, наградени с орден "Суворов" трета степен – отличие, което се присъжда на старши офицери за изключителните им успехи по време на бойни действия. Ген.-щабен полковник Христов е бил командир на Петдесет и девети Пирински полк от 1944 г., на следващата година е назначен за командир на Тридесет и девети четвърти пехотен Троянски полк, а от 1946 г. е началник-щаб на Шеста пехотна бдинска дивизия. През 1947 г. е на същата позиция в Първа пехотна Софийска дивизия.

Цветя за загиналите от народния представител Кристина Сидорова, ОД "Русофили", БСП Севлиево и Българския антифашистки съюз, венец от Общината

"Днес отбелязваме края на най-голямото безумие в световната история, отнело 2777 дни и 42 милиона човешки живота", каза в своето слово директорът на Историческия музей Найден Петров. Войната унищожи безценни паметници на културата и милиони съдби в концлагерите и подземията на гестаповската инквизиция", припомни Петров, като призова да помним, за да не се случва никога повече ужасът на войната. 

автор: Емилия Димитрова

 

66 л/кв. м е дъждът за последното денонощие в Севлиево
Общество
Мобилното приложение ihelp бе представено в Севлиево
Общество
Победител без подгласници – историята на Вероника Христова
Общество
Как председателят на ОбС в Дряново ще получи 300 хил. лв. за частния си бизнес
Общество
Внимавайте, когато се доближавате до ел. съоръжения при летните бури
Общество
Санкции срещу Община Смолян провокираха среща на журналисти със съветници
Общество
Мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец идват в Севлиево
Общество
Откази на информация от Община Севлиево се цитират в доклад
Общество
Доверието в медиите е ниско – 40% от българите вярват на новините
Общество
Проверяват лекари и болници по искане на прокуратурата
Общество
Героите намират време да помагат на другите
Общество
За 20 минути на 6 юни т.г. в Севлиево са паднали 37 л/кв. м дъжд
Общество
Водата в селата Агатово и Градище е с отклонения от нормите
Общество
Жандармерия влезе в офиса на „Кабел Сат-Запад“ в Благоевград
Общество
С „бланкетни формулировки“ е избран изпълнител на обществена поръчка
Общество
Студенти садят цветя в дупки по пътищата
Общество