Онези, които не се върнаха от боя, заеха места в безсмъртния полк
Безсмъртният полк на загиналите от севлиевския край

"Войната, нещо страшно е". Това ми каза преди две години един от малцината живи ветерани в община Севлиево Петко Събев. Въпреки, че днес той е на 97 г., отново дойде на честването за 9 май в парк "Казармите". И пак стигна до Стената на славата в парка, където са изписани стотиците, които не се завърнаха у дома, а имената им останаха издълбани в паметните плочи.

Христо Грудев, Петко Събев и Съби Гичев - единствените ветерани, които успяха да дойдат на честването 

Мъдреците казват, че историята трабва да учи. Днес, 74 години след последните бойни действия на най-опустошителната и кървава война, Севлиево отдаде почит на своите бойци - мъже и жени, които "дойдоха" на празника чрез своите портрети. Някои от снимките бяха в ръцете на техни наследници, други носеха ученици. С това за трета поредна година Севлиево стана част от инициативата "Безсмъртен полк", започнала от Русия, но обхванала много страни в цял свят. В нашия град "Безсмъртен полк" е дело на общинско движение "Русофили", реализирано за първи път преди три години съвместно с рекламна къща "Гален", подкрепата на медии и подкрепата на много граждани. 

Безсмъртният полк

Валя Устинова (в средата на снимката горе, б.ред.) е една от рускините, които живеят в Севлиево. В ръката й е портретът на нейния баща Петр Гордеевич Петренко, който преминава през България в състава на Трети украински фронт. Денят на победата го застига в Австрия. За свален разузнавателен самолет е удостоен с орден "Червена звезда".

Ученици носят портрети на загинали във Втората световна война от севлиевския край

В редицата на "Безсмъртния полк" беше и генерал-щабен полковник Нено Желязков Христов - един от малкото българи, наградени с орден "Суворов" трета степен – отличие, което се присъжда на старши офицери за изключителните им успехи по време на бойни действия. Ген.-щабен полковник Христов е бил командир на Петдесет и девети Пирински полк от 1944 г., на следващата година е назначен за командир на Тридесет и девети четвърти пехотен Троянски полк, а от 1946 г. е началник-щаб на Шеста пехотна бдинска дивизия. През 1947 г. е на същата позиция в Първа пехотна Софийска дивизия.

Цветя за загиналите от народния представител Кристина Сидорова, ОД "Русофили", БСП Севлиево и Българския антифашистки съюз, венец от Общината

"Днес отбелязваме края на най-голямото безумие в световната история, отнело 2777 дни и 42 милиона човешки живота", каза в своето слово директорът на Историческия музей Найден Петров. Войната унищожи безценни паметници на културата и милиони съдби в концлагерите и подземията на гестаповската инквизиция", припомни Петров, като призова да помним, за да не се случва никога повече ужасът на войната. 

автор: Емилия Димитрова

 

Няма огнища на болестта африканска чума в област Габрово
Общество
Пострадали на пътя, в два от случаите след алкохол
Общество
Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Общество
За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Общество
В област Габрово колели прасетата си мирно, защото разбирали проблема
Общество
Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
Общество
АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Общество
За министър Танева убийството на прасета е "усвояване на месо"
Общество
Урок по история от Дарин Маджаров на връх Шипка
Общество
Започва умъртвяване на домашните прасета в община Севлиево
Общество
Горещ телефон за сигнали свързани с африканската чума по свинете
Общество
Богомил Петков се ангажира да завърши градежа на храм "Св. Петка"
Общество
Адвокати искат оценка на професионализма и етиката на номинирания за гл. прокурор
Общество
Изложба показва строителите на паметника на връх Шипка
Общество
АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти
Общество
О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея
Общество