Оръжията на будните севлиевци са сред "Сабите на войводите"

Утре, 2 юни, в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, от 17.30 до 19.00 часа  в музей "Възраждане и Учредително събрание" В. Търново ще бъде представена изложбата на Регионален исторически музей - Велико Търново „Сабите на войводите“. Неслучайно това се случва в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В изложбата участват 44 хладни оръжия  нa 38 вoйвoди и бългapcки peвoлюциoнepи. Пpeдocтaвeни са oт 18 мyзeя в cтpaнaтa. Единcтвeнoто частно притежание е  ятaгaнът нa oтeц Мaтeй Пpeoбpaжeнcки, съхраняван като реликва от негови наследници.

Най-старият експонат е сабята на Велчо Атанасов Джамджията, организатор на Велчовата завера, обесен през 1835 г.   Сред оръжията са реликви, принадлежали на едни от най-светлите личности в българската възрожденска история – Христо Ботев и Васил Левски, Георги Сава Раковски, Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Исторически музей Севлиево получи покана да представи свои експонати в изложбата „Сабите на войводите“. Музеят на Севлиево представя четири експоната.Това са оръжията на Стефан Пешев, председател на революционния комитет в града, обесен на площада в Севлиево след кървавия разгром на въстанието от 1876 г., Никола Генев, член на революционния комитет, арестуван и измъчван, опълченец, след освобождението един от най-прославените  български генерали, Димитър Часовникаров, член на революционния комитет, активно участвал в подготовката на въстанието, изработил печата на комитета и лъвчетата за въстаническите калпаци и Георги Константинов, един от малкото севлиевски революционни дейци, които се изплъзнали от блокадата на града и излезли в Балкана,  участвал в сраженията на въстаническите позиции

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 18 юли. Всички експонати  ще може да намерите в специално издаден луксозен  каталог, текстове за който са предоставени от музеите, на които принадлежат експонатите.

С идеята и реализирането  на тази тематична изложба колективът на РИМ Велико Търново потвърждава своето място сред първите музеи в страната. 

„Сабите на войводите“ е уникална с това, че за пръв път на едно място са събрани толкова много светини. Да се възползваме от възможността да се докоснем до тях  и да се преклоним пред паметта на апостолите и революционните дейци, на които са принадлежали.

написано от Ивета Миленова - Исторически музей Севлиево

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество