Осъдиха домоуправител, присвоил парите на съседите

Районна прокуратура – Севлиево постигна осъдителна присъда, с която Станимир С. е признат за виновен за това, че в периода от 26 юли 2011 г. до 18 август 2014 г. в гр. Севлиево, при условията на продължавана престъпна дейност, в качеството си на домоуправител на вход в блок на ул. „Иван Устабашиев“  в гр. Севлиево, противозаконно присвоил 5139,68 лв., собственост на етажната собственост. Парите са били вноски за месечни наеми и плащания за ползвана електроенергия по договор между „Макс Телеком“ ООД и членовете на етажната собственост и били във врадение на домоуправителя. А присвояването е извършено чрез тегления с карта в брой от банкомати и чрез плащания на покупки с карта на ПОС-терминали.

Домоуправителят е осъден на една година лишаване от свобода, като изтърпяването на наказанието е отложено с изпитателен срок от три години.

Обвиняемият бил домоуправител и представляващ етажните собственици на входа за времето от 15.11.2010 г. до 04.12.2015 г. За същият период, друго лице било касиер, което събирало ежемесечно определена сума от живущите, като с тези пари се плащали сметките за стълбищно осветление и електроенергия за асансьора. През ноември 2010 г. представители на „Макс Телеком“ ООД, гр.София се свързали с обвиняемия и предложили да инсталират телекомуникационна антена на покрива на сградата. След съгласие на етажните собственици, обвиняемият в качеството си на представляващ етажната собственост, подписал наемния договор. Наемната цена била уговорена в размер на 90 евро без ДДС. Сумите за наем и електроенергия следвало да бъдат плащани по банков път, като обвиняемият посочил номера на собствената си банкова сметка. Етажните собственици били уведомени за сключения договор, но не им била предоставена точна информация за наемната цена, начина на плащане и другите клаузи по договора, както впоследствие не получавали информация и за изпълнението му. Причината за това била идеята на обвиняемия да използва парите за свои лични нужди, като по този начин ги присвои. В изпълнение на замисленото той започнал да тегли от дебитната си карта сумите, превеждани от „Макс Телеком“ ООД. Така извършил общо 97 тегления и две плащания на покупки.

Присъдата подлежи на обжалване.

Горски инспектор влиза в съда за подкуп и престъпления по служба
Криминални
Криминално проявени са задържани за кражба в с. Градница
Криминални
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу мъж, удушил мъжа на сестра си
Криминални
Бащата, който умъртви детето си, още е неадекватен, настанен е в Психиатрия
Криминални
Шофьор, причинил катастрофа, след която умира жена му, отива на съд
Криминални
Четирима са задържани за серия кражби в с. Кормянско
Криминални
Бащата, наръгал детето си, е имал психични проблеми
Криминални
10 кг марихуана задържаха полицаи в мъж на 36 г.
Криминални
Обир на къща в с. Боазът, вещите намерени при две момчета
Криминални
За часове полицаи заловиха крадци от къща в с. Младен
Криминални
Трагедия: баща закла детето си, опитал да сложи край на живота си
Криминални
Пияни и без книжка зад волана - задържани са трима за 24 ч.
Криминални
56 предупредителни протокола са съставени в областта за търговия с гласове
Криминални
Крадец на портфейл с банкови карти, изтеглил 3000 лв., но го заловили
Криминални
Кола изгоря в с. Горна Росица, подпалвачът е задържан
Криминални
Шофьор с над 2.5 промила спипаха на главна севлиевска улица
Криминални