Търсене

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, въпросът е ще има ли балотаж

Емилия Димитрова, "За истината"
Осем са кандидатите за кмет на Габрово, въпросът е ще има ли балотаж

Осем са кандидатите за кмет на Габрово, стана ясно на 26 септември вечерта, след като Общинската избирателна комисия в града излезе с решения по документите, подадени за регистрация.

Кметът на града Таня Христова с три поредни мандата отново е номинацията на ГЕРБ за поста на Габрово. Кандидатират се и трима бивши областни управители. Николай Григоров от времето на правителството на Пламен Орешарски, Мариян Костадинов – областен управител по време на първото правителство на Бойко Борисов и Ралица Манолова – назначена от кабинета на Кирил Петков.

Номинацията на Таня Христова почти не е изненада, тъй като в последната година в Габрово упорито се говореше, че нейната цел вече не е кметския стол, а администрацията на Европейския съюз в Брюксел. Това разбира се не беше официална информация и до поредното й издигане за кандидат-кмет на ГЕРБ не се чу дори намек за опровержение на слуховете, което не означава, че не са били верни.

Таня Христова не само печели изборите в Габрово, но го прави от първи тур. Дали и сега ще е така, предстои да стане ясно. Шансовете за победа без балотаж не са малки, но за разлика от вота през 2019 г., когато всичко сочеше, че няма сериозен опонент на Христова,

този път в регистрираните кандидатури има интрига.

Николай Косев е кандидатът за кмет, издигнат от местна коалиция „БСП За България“. В нея влизат партия „Български глас”, коалиция от партии ”България на регионите” и партиите ”МИР”, „Български социалдемократи”, “Партия консервативна България”, ”Партия на зелените” и коалиция ”Неутрална България”.

Николай Косев няма политическа биография, което е едновременно предимство и недостатък, зависи как ще погледнат на липсата на политически опит избирателите. Както Косев, така и дясната ръка на Бойко Борисов Томислав Дончев са завършили философия, но от публичните изяви на Косев до момента става ясно, че приликите между двамата свършват дотук.

Николай Косев влезе в местните новини като председател на Инициативния комитет, който иска промяна в герба на Габрово – досегашния слоган „труд и постоянство“ да стане „любов, труд и постоянство“. Предложението бе представено като идея на група интелектуалци, водени от Косев, макар, че покрай популяризирането му стана ясно, че идеята не е нова.

Дали подемането на инициатива за смяна на герба на Габрово е било политически ход? В свое интервю за друга медия Николай Косев отрича инициативата да има политически характер и говори по-скоро за емоционален нюанс, който би могъл да обедини габровци. Смята, че „сплотяването на общността около този символен акт, ще ни накара да разсъждаваме, да спорим, да разговаряме за толкова пропуснати важни неща в живота ни като хора и като общество“.

От екипа на Николай Косев обещават интересна и нестандартна предизборна кампания, но е рано да се каже дали това ще наклони предпочитанията на габровци към него.

Николай Григоров смени БСП с „Левицата!“,

което може би изненадва съпартийците му социалисти, а вероятно и избирателите на партията. Все пак Григоров дълги години е бил лидер на БСП в областния град, депутат и общински съветник от партията.

Със сигурност Григоров е преценил, че дължи обяснение на избирателите, защото с пост във фейсбук обяви преминаването си към „Левицата!“ така: „Днешната БСП на Корнелия Нинова не е моята БСП. Тя няма нищо общо с партията, на която станах член преди повече от 25 години“.

В същия пост той обяснява, че не е имал избор, след като „днес решенията в БСП се вземат еднолично, неясно къде, неясно от кого, без да се зачита мнението на легитимните органи и волята на обикновените членове“, както и че не може да приеме потъпкването на ценнности, абдикирането от каузи и това, че „сред ръководството цари безпринципност и самодостатъчност“.

Между другото в Габрово има раздвоение сред електората на БСП – една част стоят твърдо зад партията, други са разочаровани. Дали вторите ще подкрепят Григоров обаче, не е ясно.

Кои са останалите кандидати за кметското място в областния град - четете тук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.