Осемте най-разпространени сценария за измама по телефона

Десетки възрастни жени от Габровска област станаха обект на измама през последните дни. А телефонните измамници започнаха да влагат творчество в опитите си да отмъкнат нечии спестявания. По-долу публикуваме осемте най-разпространени телефонни измами, според МВР, както и съветите на полицаите как да реагираме, ако станем обект на измама или опит за такава.

Сценарий 1: "СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал. Налага се спешна операция, за която е нужна голяма сума пари. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар или друго лице, което ще Ви посети, парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар или с друга професия, много бързо взема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

Как да реагирате? Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно). Свържете се с близките си. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

Сценарий 2: “ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”

На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник или др.) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща за предаване на сумата. Възможно е да поиска и да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете.

Как да реагирате? Веднага позвънете на тел. 112, за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан. Свържете се с него или с близките си. Не се съгласявайте да давате пари на ръка, гаранциите не се заплащат по този начин.

Сценарий 3: „ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА

На мобилния Ви или домашен телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда (няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата обаче трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон или микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.

Как да реагирате? От МВР препоръчват на гражданите да не участват в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познаваме лично, независимо за какви се представят. Не участвайте в никакви форми на игри и най-вече по телефона. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112, съветват от Полицията.

Сценарий 4: „БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ”

Извършват се от жени, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или храна. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на техен роднина е направена магия и те могат да я развалят.За да се отървете от проклятието трябва да им  предоставите сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на “разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато) и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват. (Възможни са вариации)

Как да реагирате? Не допускайте непознати за Вас лица в домовете си. Откажете им любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112 за да съобщите за тях с цел тяхното установяване.

 Сценарий 5: “ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ” и “РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА НА ЕС"

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1000 и 2000 лв. за самоучастие в ремонта. След като видят мястото, от където възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба.

Как да реагирате? Откажете любезно предложението за помощ и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112, за да съобщите за тях с цел тяхното установяване. Важно е да знаете, че Националната програма да енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не изисква финансово участие на гражданите.

Сценарий 6: “НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА”

Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обява, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършват оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което ги чака пред входа.Показва парична банкнота, обикновено от 100 лв,. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор. След като види мястото, където възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.

Как да реагирате? Не допускайте непознати в дома си и позвънете на 112 

Сценарий 7: “ЗАЕМ НА ПОЗНАТ”

На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.), за да доплати някакво задължение (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.

Как да реагирате?: Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”.

Сценарий 8: "КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ ИЛИ ТЕЛЕВИЗОРИ”

На мобилния Ви или домашен телефон се обажда енергичен глас, който се представя за познат на Ваш роднина, който е направил поръчка за закупуване на голям брой климатици или телевизори, като не му достигат пари и Вие трябва да внесете капаро за тази услуга. Името на близкия или роднината разбират от Вас по време на разговора, който ловко водят. Обикновено става дума за човек, който живее в чужбина или в друг град.

Как да реагирате? Откажете любезно и позвънете на тел.112, за да продиктувате телефонния номер, от който са Ви се обадили.

Използван е текст от официалната страница на МВР Габрово http://www.rdvr-gabrovo.org/

Водачът с 2,14 промила алкохол от ул.“Ст. Пешев“ се призна за виновен
Криминални
Полицията разследва момче и мъж от с. Добромирка за побой
Криминални
Севлиевка остана без техника, след като крадец проникнал в дома й
Криминални
Два луксозни автомобила на един собственик са запалени в Габрово
Криминални
Кражба от жилище в Севлиево, липсват 10 000 лв.
Криминални
Засада и опит за убийство в Магъра на яз. "Ал. Стамболийски"?
Криминални
Здравен инспектор е задържан при получаване на подкуп в Габрово
Криминални
Тринайсет за задържани след вчерашната спецакция в Габрово и Севлиево
Криминални
Джебчийка от с. Дамяново спипаха в Габрово полицаи
Криминални
Девет кражби от жилища за по-малко от месец извършил 19-годишен
Криминални
Измамник, присвоил близо 180 хил. лв., ще лежи 4 години
Криминални
Нагъл крадец грабил в севлиевска фирма, води се разследване
Криминални
Шофьорка с 2.06 промила алкохол в кръвта получи условна присъда
Криминални
Хлапак опитал да открадне училищен автобус, хванали го
Криминални
Криминално проявен е задържан, отглеждал над 80 растения от вида на конопа
Криминални
Куче е починало от похвърлен салам в ж.к. "Д. Благоев", води се разследване
Криминални