Търсене

Още един музикант отлетя към небесната сцена, отиде си Веско Самуилов

Севлиево онлайн
Още един музикант отлетя към небесната сцена, отиде си Веско Самуилов

Веско Самуилов, снимка: НЧ "Развитие-1870"

Отиде си музикантът, основател и дългогодишен художествен ръководител на Фолклорна формация „Веселина” при Народно читалище „Развитие-1870” Веско Самуилов.
 
Животът на Веско Самуилов беше музика. Всеки ден той работеше, за да съхрани българския фолклор. Винаги е казвал, че фолклорът е наше богатство и няма никакво значение дали държавата отделя ресурс, за да го съхранява, това правят хората. И той беше един от тези хора.
 
Създаването на формация "Веселина" е негова сбъдната мечта, както сам неведнъж е споделял. Групата е създадена през 2007 г. В нея участват самодейци с опит в певческото и музикалното изкуство, носещи дълбоко в сърцето си любовта към българския фолклор. С годините формацията се утвърor като една от най-добрите самодейни певчески групи за обработен фолклор. Многото отличия и награди от различни конкурси, прегледи и фестивали в страната и чужбина са доказателство за това.
 
На Веско Самуилов е идеята за Националния конкурс за северняшка песен „Море, песен екна”, а когато тя се реализира, той стана организатор за провеждането на конкурса. 
 
През последната година Веско Самуилов издаде книгата "БезРАЗСБорНиК – спомени, минало и настояще. Събития, които можеше и да не се случат”. В нея освен любопитни спомени от живота на музиканта, са публикувани нотирани текстове на песни от севлиевски села и архивни фотографии. А към четири от снимките има QR кодове, които ни пренасят в магията и прекрасните изпълнения на Фолклорна формация „Веселина”.
 
Поклон пред паметта на Веско Самуилов! 
 
Искрени съболезнования за загубата на семейството му! 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.