Търсене

ГЕРБ ще има най-голямата група в новия Общински съвет на Севлиево

(ОБНОВЕНА)
Емилия Димитрова
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево

Заседание на Общински съвет Севлиево, снимка: архив "Севлиево онлайн"

ГЕРБ ще има най-голямата група в Общинския съвет на Севлиево и през следващите четири години, става ясно, след като тази сутрин Общинската избирателна комисия обяви резултатите от вчерашното гласуване за общински съветници. 

Сметката показва, че за едно съветническо място са необходими 321 гласа. Това е така наречената избирателна квота, която на тези избори е доста по-ниска отпреди четири години. През 2019 г. за едно съветническо място се изискваха 405 гласа. 

Общинската избирателна квота се изчислява като броят на действителните гласове за Общински съвет се раздели на мандатите в общината (29, б.р.). 

С тези цифри сметката става много проста. ГЕРБ ще имат десет общински съветници, но с един по-малко от предишния мандат (сега са 11).

Това по никакъв начин няма да се отрази на предложенията, които кметът внася за гласуване, тъй като ДПС получават четири мандата след вчерашния вот - с един повече от сега. 

Тъй като ДПС традиционно гласуват в подкрепа на ГЕРБ, се получават 14 гласа (10 на ГЕРБ и 4 на ДПС), което обаче не стига за мнозинство.

Тук идва подкрепата на новата формация в следващия управленски мандат - "Земеделски народен съюз" (ЗНС), която изненадващо вкарва двама общински съветници. Водач на листата на земеделците е досегашният представител на "Демократична България" Тодор Ганчев. За тези избори Ганчев не получи подкрепа от своите, но това не му попречи да смени партията и да се кандидатира като земеделец. Ганчев е известен с подкрепата си за ГЕРБ, която не криеше в последния управленски мандат. 

Така условно добавяме към сметката на ГЕРБ и ДПС ЗНС и мнозинството за гласуване е гарантирано, а с него и пълен комфорт за следващите четири години, който се изразява във възможността управляващите да получат одобрение за всичко, което се внесе за обсъждане. Тези разсъждения са в сила ако след неделя новият кмет на Севлиево е старият Иван Иванов.

"Граждани за общината" на Светлана Георгиева ще има по всяка вероятност четири места в Общинския съвет. Това е толкова, колкото групата на Георгиева имаше и в началото на този мандат. С тези гласове на Светлана Георгиева определено ще й е по-лесно, ако не стане кмет в неделя. Дори да обедини всички останали групи в Общинския съвет, тя няма как да събере повече от 13 гласа, което й гарантира отпор и бламиране на всичко, което внесе за обсъждане и гласуване. 

Останалите партии, които ще имат свои представители в новия местен парламент са БСП, която записва отстъпление с два мандата. Социалистите в момента имат пет места в Общинския съвет, но гласовете, които получиха на 29 октомври им осигуряват едва три в новия.

"Възраждане" е нов субект в местното самоуправление на Севлиево. Присъстието на партията ще се осигурява от двама общински съветници, сочат изчисленията на "Севлиево онлайн". 

"Продължаваме промяната - Демократична България" влизат в местната политика на Севлиево с четирима общински съветници. 

Имената на новоизбраните общински съветници тепърва ще станат ясни, тъй като има преференции, които оказват влияние на поименния състав на Общинския съвет, но в разпределението на мандатите е малко вероятно да има промени. 

Ето как гласуваха гражданите на община Севлиево за Общински съвет, таблицата е скрийншот от сайта на Общинската избирателна комисия. Втората графа показва броя гласове, последната е процентното им разпределение на база общия брой гласове.

Изображение - 12882  

Текстът е обновен в 15.48 ч. като бе коригирана информацията за Тодор Ганчев от ЗНС. Първоначално бе написано, че Ганчев остава извън Общинския съвет, но след повторна проверка на резултатите, стана ясно, че това не е така и Тодор ганчев отново ще се закълне като общински съветник. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.