Търсене

Основно училище "Стефан Пешев" вече е екоучилище, а на фасадата се вее зелен флаг

Севлиево онлайн
Основно училище

Зеленото знаме, знак за принадлежност към екоучилищата, вече е на фасадата на ОУ "Стефан Пешев", снимка: ОУ "Ст. Пешев"

Основно училище "Стефан Пешев" в Севлиево вече е екоучилище и доказателството за това е зеленият флаг, който се вее на училищната фасада. 

Званието означава, че в учебното заведение са изпълнили пълноценно всички стъпки от методологията на програма „Екоучилища“ и достойно и с гордост могат вече да се наричат екоучилище. Това е кулминацията на съвместния проект между българско движение „Син флаг“ и „Девин“ ЕАД „Влез в Зеления кръг“, насочен към разширяване на мрежата от екоучилища в България.
 
"Много труд, разнообразни дейности, общи усилия на ученици, учители и родители - това беше нашият път от изграждане на екокомитет в началото на учебната година до признанието екоучилище", написаха във фейсбук от училището. В поста разказват за дейностите, довели до финалното признание да са едно от 59 000 училища в над 75 страни от цял свят, които се наричат екологични.
 
"Събирахме растителни отпадъци; посетихме пречиствателната станция в Севлиево; изработихме съдове за разделно събиране; рециклирахме хартия; засаждахме цветя в училищните дворове; заедно с нашите приятели и партньори от ДЛС „Росица“ маркирахме и надписахме всички дървета в зеления двор на нашето училище; участвахме в „Часът на Девин“, събирахме пластмаса и кенчета; участвахме в конкурс за изработване на екокод. Всички заедно извървяхме 7-те стъпки към признанието. Всички заедно „влязохме“ в Зеления кръг"
 

Програма “Екоучилища” е международна. Инициира се и ръководи от неправителствени организации, членове на Фондацията за Екологично Образование. Програмата стартира през 1994 година в отговор на предизвикателството за обединение на усилията на младите хора за разрешаване на екологичните проблеми и устойчивото развитие. В България програмата започва през 1997 г. благодарение на българско движение “Син флаг”.

Това е програма за екологично образование, управление и сертифициране на училища с методология от 7 стъпки, основани на стандартите на ISO 14001: Създаване на еко-комитет, Мониторинг и оценка на състоянието на околната среда, Разработване на еко-план за действие, Създаване на еко-код на училището, Работа по темите: Вода, Енергия, Отпадъци, Природа и биоразнообразие, Здравословен живот, Транспорт, Промени в климата, Местен Дневен ред 21, Устойчиво развитие, Оценка на извършените дейности, Популяризиране;

Тя насърчава участието на учители и ученици в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие над околната среда и консумацията на вода и енергия. Реализираните икономии в значителна степен облекчават издръжката на училищата и общинските бюджети. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!