Търсене

Остава ниска избирателната активност в Севлиево, 23.5 на сто са гласувалите до четири часа следобед

Емилия Димитрова
Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово

Избирателната активност в община Севлиево продължгава да бъде по-ниска отколкото преди седмица, сочат данните от Общинската избирателна комисия. До четири часа следобед гласували са 23.5 на сто от имащите право. 

В сравнение с преди една седмица, това е с 8.3% по-малко. В брой гласове ситуацията също говори за изключително слаб интерес към днешния балотаж. При гласоподаватели по избирателен списък 29 841 до четири часа днес гласували са 7021. Почти две хиляди и половина са били повече упражнилите вота си миналата неделя по това време. 

Много висока е активността на гласоподавателите в с. Стоките (63%), което е разбираемо, предвид обстоятелството, че в селото се провежда и избор за местен кмет. Повече от половината избиратели в с. Крушево също са гласували (53%), там също днес избират кмет на селото. 

Избор за кмет на втори тур има днес и в с. Горна Росица, но там интересът към вота не е толкова голям колкото в Балкана, по-малко от половината имащи право на глас са отишли до секцията в селото (43%). Същото е положението и в с. Кормянско, където са гласували 45% от правоимащите жители. 

В с. Батошево интересът към днешните избори е още по-малък - едва 32% са гласувалите до 16 ч.

В Севлиево избирателната активност се движи около 20 на сто. Засега най-силен интерес към изборите проявяват гласоподавателите в 26 секция в града. Това е една от двете секции в сградата на бившето Абаджийско училище, където гласувалите до 16 ч. са 27 на сто. 

Най-слаб интерес към вота днес показват избирателите в първа секция в града. Едва 10% от избирателите там са отишли да гласуват, което в цифри изглежда още по-стряскащо - от 788 имащи право на глас, гласували са само 83 души. Това е секцията, която се помещава в пенсионерския клуб на ул. "Гочо Москов". 

Следващите данни за избирателна активност се очакват към края на изборния ден, след осем часа вечерта. Според указанията от ЦИК, ако пред секциите има чакащи да гласуват след този час, изборният ден може да бъде удължен с един час. На фона на цифрите до този момент за активността на избирателите в Севлиево е малко вероятно това да се случи. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.