Търсене

От 1 октомври работещите в Спешна помощ ще получават допълнителни възнаграждения

Севлиево онлайн
Плодове за работещите в "Спешна помощ" дари "Павл

Илюстративна снимка

От 1 октомври т.г. работещите в центровете за спешна медицинска помощ ще получават допълнителни пари над заплатите си. Лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите – с 400 лв., медицинските сестри – с 350 лв., парамедиците – с 170 лв., шофьорите на линейки – с около 150 лв. На този етап цитираните суми са прогнозни. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават до края на годината, обявиха от Министерството на здравеопазването.

Увеличението стана възможно след одобрението на допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. С тези средства ще бъдат компенсирани всички работещи в Спешна помощ, "така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор", съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред медии.

Той посочи, че по време на извънредната епидемична обстановка работещите в спешната медицинска помощ са получавали допълнителни финансови средства до месец юни, включително. „След отмяната на извънредната епидемична обстановка възнагражденията намаляха – и на лекари, и на сестри, и на шофьори. По тази причина нашият екип внесе в Министерски съвет предложение за одобряване на допълнителни разходи, с които да компенсираме служителите в ЦСМП-тата до приемането на новия бюджет“, обясни министърът.

В отговор на журналистически въпрос за възнагражденията на работещите в регионални инспекции здравният министър отново подчерта, че при предишното правителство заплатите в районните здравните инспекции не са увеличени заради изискване преди това да бъде извършена оптимизация, т.е. да бъде намалена щатната численост. „Няма как да оптимизираме сектора, тъй като и в момента той не е обезпечен с кадри, хората работят в много намален състав, но се справят. Но на този етап няма законов механизъм заплатите да бъдат увеличени. Това може да се случи при формирането на парламент, който да заложи въпросните средства в бюджета. Въпреки това продължават разговорите с Министерството на финансите, за да намерим механизъм да компенсираме и служителите в РЗИ“, увери д-р Меджидиев.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!