Търсене

От 17 до 21 юни 2024 г. може да се прегледате безплатно за туберкулоза, прегледите са в Габрово и Севлиево

Ако се наложи: неотложна помощ в "Медицински център-1"

снимка: pixabay

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза. Прегледите са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерство на здравеопазването, чиято цел е намаляване заболяемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се реализира от 2009 г. съвместно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации. 

В рамките на „Седмица на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

В габровска област прегледите са:

От понеделник до петък, от 10.00 – до 12.00 ч. в Приемно-консултативен кабинет на Белодробната болница (на партерен етаж в сграда „Парахода“) ще преглежда екипа д-р Катя Маринова и медицинска сестра Илияна Петрова.

В понеделник, сряда и петък, от 8,30 – 12,30 ч., и във вторник и четвъртък от 13.00 – 16.00 ч., в Специализирания кабинет по пневмология и фтизиатрия (Диспансерен кабинет - във Втора поликлиника, бивша аптека), ще преглежда екип д-р Антония Колева и медицинска сестра Румяна Иванова. 

В понеделник и вторник от 9.00 до 12.00 ч., и в четвъртък и петък от 9.00 до 12.00 ч. д-р Бранимира Пенкова и д-р Станчев с медицинските сестри Любка Димитрова и Камелия Драгиева ще преглеждат в кабинет 307 на ДКЦ-1-Севлиево, в Севлиево. 

У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Министерството на здравеопазването ежегодно осигурява финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи и втори ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

 В резултат на изпълнението на  Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 23.8 на 100 хил. население през 2013 г. до 13.5 на 100 хил. през 2023 г.

 Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!