Търсене

От 24 до 28 юли в Габрово изследват безплатно за хепатит В и С

Севлиево онлайн
От 24 до 28 юли в Габрово изследват безплатно за хепатит В и С

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции през месец юли ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С.

Изследването е безплатно и доброволно. Прави се в рамките на 15 - 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 24.07.2023 г. – 28.07.2023 г. от 8,30 ч. до 12.30 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2.

На сайта на РЗИ Габрово е публикуван плакат и QR код за публичния вайбър канал с името „Веднъж в живота“, чрез който всеки, който желае може да получи информация вирусните хепатит Б и хепатит С.

Хепатит B е заболяване на черния дроб, причинено от хепатит B вирус (HBV). Преди е наричан „серумен хепатит“. Нарича се още „тихият убиец“. Протича остро и хронично. За хроничен хепатит В се говори, когато вирусът остане в кръвта след шестия месец от заразяването, а при острото протичане периодът е до 6 месеца. Веднъж станал хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота. При около 10% от инфектираните възрастни болестта преминава в хронична. Разпространява се предимно по кръвен път. Болестта убива над 1 милион души годишно, което прави средно по 2 жертви на минута. Има ваксина против хепатит В.

Хепатит С допреди е известен като „не А не В хепатит“. Причинява се от вируса на хепатит С (HCV). Приблизително 85% от инфектираните възрастни развиват хроничен хепатит C. Разпространява се чрез инфектирана кръв, кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акупунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт (около 1%). По света има над 170 милиона, а в България над 100 000 хронично болни от хепатит С. Няма ваксина срещу хепатит С.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.