От днес до 29 март - на училище от вкъщи
Снимка на Niek Verlaan от Pixabay

Училищата в Севлиево от днес работят дистанционно, показа проверка на "Севлиево онлайн". На интернет страниците им е публикувано обръщение към ученици и родители и указания как да се ползва платформата за дистанционно обучение. 

"Още в петък започна организацията на процеса, за да можем днес да възобновим работа с децата, макар и по нетрадиционен начин", обясни началникът на Регионалното управление по образованието (РУО) Георги Маринов. 

Всяко училище е изготвило собствен график за часовете за отделните класове, а преценка на учителите е кои образователни платформи и електронни учебници ще се ползват, уточни още Маринов. 

За учениците, които нямат възможност да общуват по електронен път, комуникацията може да се осъществява по телефона на родителя, като се изисква обратна информация за трудностите, които среща ученикът и се обсъди възможността как да бъдат преодолени", пише в обръщението, публикувано на сайта на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров". 

"Скъпи родители, разчитаме на вашата подкрепа и съдействие, да организирате децата да учат и изпълняват това, което им поставят техните учители. Децата имат достатъчно време и възможности да използват безплатните електронни учебници на всички издателства, образователните програми на БНТ, както и образователните платформи", се казва в обръщението от Основно училище "Стефан Пешев".

Във времето от днес до 29 март, на учениците няма да се преподават нови уроци, а ще правят само упражнения за затвърждаване на наученото, които са изключително необходими след 22 дни ваканция, обясниха от РУО в Габрово. 

При по-малките ученици ще се разчита повече на групи в социални мрежи и приложения за телефон като Мисинджър и Вайбър, тъй като това ще става през телефоните на родителите им, каза директорът на СУ "Васил Левски" Тома Томев. "Няма учител, който да иска ученикът му да се провали, затова съм убеден, че колегите ще направят необходимото, за един качествен учебен процес, според наложените извънредни обстоятелства", смята Томев.

Там, където няма добра WiFi връзка, ще се търсят нетрадиционни начини за упражнения. Това важи най-вече за селата, в които учениците нямат достъп до компютри и съвременни телефони. За тези училища се насърчава разпечатването на упражнения на хартия, предаването на учениците, по възможност с по-малко контакт и последваща обратна връзка. 

Ще се разчита и на образователните програми, които БНТ2 започва да излъчва за седмокласници - в часовете от 9 до12 ч. и от 13 до16 ч., всеки момент от телевизията ще обявят часовете за излъчване на уроците и за четвъртокласници. 

Утре ще стане ясно как ученици и учители са се справили след първия ден на онлайн училище. 

Дванайсетокласниците имат три дни повече, за да подадат заявленията си за явявяне на задължителните матури. Срокът за това бе 17 март, удължава се до 20 март т.г. Подаването на заявления ще става само онлайн.  

Закриване на училището в с. Ряховците ще се обсъжда на сесия утре
Образование
Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Образование
Ще има изпращане на абитуриентите, пише се протокол
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ изпращат първия виртуален випуск
Образование
НМО ще публикува ресурси в Националното е-хранилище
Образование
Професия Екскурзовод - да бъдеш очите и душата на туристите
Образование
Матурите в 12 клас ще са на 1 и 3 юни
Образование
213 абитуриенти в общината ще се явят на задължителна матура
Образование
ПГТ "Пенчо Семов" ще приема ученици за професия "икономист"
Образование
Техническият университет в Габрово предлага онлайн изпити за кандидат-студенти
Образование
РУО определи в кои сгради и зали ще се проведат матурите
Образование
Красимира Томева получава отличието "Неофит Рилски"
Образование
СБУ номинира три учителки за отличие "Неофит Рилски"
Образование
Професия Хотелиер - да създаваш у хората усещането, че са специални
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
В гимназия "Пенчо Семов" подготвят аниматори с широка реализация
Образование