Търсене

От днес до неделя в Севлиево ще мирише на празник и на тиква, кулминацията е на 14 октомври - Денят на града

Севлиево онлайн
От днес до неделя в Севлиево ще мирише на празник и на тиква, кулминацията е на 14 октомври - Денят на града

Цялата седмица от днес до 15 октомври, е празнична за Севлиево, неговите жители и всички, които изберат да дойдат в Севлиево. Започват празниците на тиквата, които от години са част от традиционните празници на Севлиево. Кулминацията винаги е на 14 октомври, когато Православната църква почита Св. Петка Българска - покровителка на Севлиево и севлиевци. Денят се отбелязва като Ден на Севлиево. 

Тъй като тази година Денят на града се пада в събота, тогава са и най-много събития от празничния календар на тазгодишните севлиевски празници. 

Денят ще започне с празнична Света литургия, която ще бъде отслужена от 10:00 часа в двата православния храма. 
 
В 11:00 часа на площад “Свобода” започва тиквеното парти на Димитър Рачков и Герасим Георгиев - Геро, в което ще се представят и детските градини от общината. Следват вкусните конкурси и награди - за най-добрите кулинарни майстори на тиквени специалитети и за земеделците, отгледали най-големите и най-дълги тикви тази година.
 
Есествено и тази година няма да мине без тиквеника-гигант, който местни кулинари проготвят за гостите на празниците. Ако пък се изкушавате от по-елегантна храна, Андре Токев ще сготви пред всички.
 
Следват кулинарни ателиета, спортни демонстрации, богата програма от местни състави и гости.
 
От 12:00 часа пътуващият фестивал „Улицата” ще оживи пешеходната улица „Христо Спиридонов“, а в 14:00 часа в спортна зала “Дан Колов” ще започне съборът на изпълнители от клубовете за български народни хора “Северняшки гайтани”, който ще се пренесе и на площада с “Традиционно хоро по тиквено време”.
 
В 18:30 на сцената пред Община Севлиево излиза победителят от “Като две капки вода” Владимир Михайлов и група, а на панаирната страда ще пее Малина.
 
До полунощ ще бъдат отворени вратите на ГХГ „Асен и Илия Пейкови” и Музей на съвременното изкуство и Хаджистояново училище - нощ на музеите и галериите.
 
От вчера, 8 октомври, започна записването за конкурса за сладко тиквено изкушение. Днес в "Дандолови къщи" е традиционното ателие и изложба на детски “Тиквени, цветни фантазии". В Читалището започва детският театрален фестивал "Мълшебникът театър", а изключителната изложба, посветена на 20 г. детски арт център “Видима” се отваря за всички, които искат да разберат защо изкудтвото, създадено от деца е толкова въздействащо. 
 
На 10 октомври от 17:30 часа в централно фоайе на Община Севлиево ще бъде представено творчеството на китаиста Петко Хинов, с което ще бъде почетена паметта му.
 
На 12 октомври от 19:00 часа се открива Севлиевския есенен панаир - с концерт на Формация „Илиев“, създадена от дългогодишния музикант в „Ку-ку Бенд“ Илия Илиев-професора, в чийто репертоар влизат най-обичаните и красиви фолклорни песни на България в съвременни авторски аранжименти.
 
На 13 октомври в 10:00 часа започва “Севлиево бяга” - съвместна инициатива на Община Севлиево и Ротари клуб. От 13:00 часа настава тиквено веселие в Ритейл парк – Севлиево със специалното участие на Торино и Пашата. Ще има много игри за малки и големи, музика, танци, награди. 
 
В 18:00 часа в централното фоайе на Община Севлиево се открива изложбата „Тиквени приказки от захар“ на български арт декоратори, събрани от световно известния шеф-декоратор Мария Озтюрк.
 
Празникът продължава на площад “Свобода”, където в 19:00 часа ще има концерт на Рафи Бохосян, а от 20:30 часа на Панаирната естрада ще пее Емилия.
 
Вечерта приключва с електронно парти „Sevlievo Open Air” в парк “Черничките”, със специалното участие на DJ Mascota. Начало - 22:00 часа.
 
В дните от 13 до 15 октомври в Севлиево идва и носителят на фотографския ИКАР доц. Петър Абаджиев, който ще е специален гост на Фотографски срещи Севлиево 2023 – „Истории в кадър…”. Изложба с негови избрани фотографии ще бъде открита на 14 октомври в 17:00 часа в Народното читалище „Развитие-1870”.
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.