От днес в Бюрото по труда приемат заявления за ваучери за обучение

От днес бюрата по труда в цялата страна приемат заявления за предоставяне на ваучери за обучение на работещи българи. Този път обаче онези, които получат ваучерите, ще трябва да доплащат за обучението. Размерът на доплащането е 15% от стойността на съответното обучение. Ако лицето избере да получи ваучер за изучаване на чужд език, програмата предвижда 300 учебни часа, чиято номинална стойност е 700 лв. По програмата ще бъдат поети 575 лв., останалите 105 лв. ще се доплатят от лицето, което ще се обучава. 

При избор на обучение по дигитална кампетентност, което е 45 учебни часа и струва 250 лв., по програмата ще бъдат осигурени 212.50 лв., останалите 37.50 лв. ще доплати обучаващият се. 

Най-високо е доплащането при трета степен на професионална квалификация, където стойността на обучението е и най-висока - 1800 лв. за целия курс на обучение, който е 960 учебни часа. Разпределението там е следното: 1530 лв. се осигуряват по програмата, 270 лв. доплаща лицето, което ще се обучава. 

Проектът за предоставяне ваучери за обучение ще предостави възможност на заетите лица в България, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование да се включат в курсове за придобиване на професионална квалификация по професии, или в обучения по чужд език или дигитална компетентност. 

Ваучерите са поименни и за получаването им се подава заявление лично в съответното бюро по труда по местоживеенето на кандидата, или по електронен път чрез сайта на Аегенцията по заетостта, където има подробна информация за проекта.

Бюджетът на проекта е 50 млн.лв., а продължителността 36 месеца. Предимство при одобрението ще имат хора със средно и по-ниско образование. Набирането на кандидати за обучение ще продължи до изчерпване на финансовия ресурс. 

Проектът „Ваучери за заети лица” е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.  

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество