Търсене

От февруари се въвежда двупосочно движение по новия мост над р. Росица

От февруари се въвежда двупосочно движение по новия мост над р.

Старият и новият мост на река Росица, екранна снимка от youtube

От началото на февруари 2022 г. се въвежда двупосочно движение по улица „Акация“ в Севлиево и по бетонния мост над река Росица. Движението по моста досега беше еднопосочно, в едната посока се движеха автомобилите и по другия мост, каменния. След промяната движението по каменния мост остава еднопосочното движение. 

Промяната в организацията на движение ще бъде сигнализирана със съответната хоризонтална и вертикална маркировка, като целта е подобряване движението на пътни превозни средства и намаляване на риска от възникване на пътно транспортни произшествия, съобщават от Община Севлиево. 

Любопитна подробност е, че така наречения каменен мост е дело на Уста Колю Фичето. Строежът му е започнат през 1856 г. и за него българи и турци от града обединили усилия и събирали материал чрез ангария. Дълъг е 110 м и се държи от седем свода, като централният е бил най-висок и оформял своеобразна гърбица. През първата половина на 20 век тази гърбица била "изправена", а мостът удължен чрез насипи от двете страни. От двете му страни имало също дървени парапети, но след поредното опустошително наводнение през 1872 г. те били заменени с каменни.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!