От МЗ предупреждават за риск от морбили
Морбили е вид дребна шарка, силно заразно заболяване

През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция, в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния.  Рискът от внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас, се каз0ва в прессъобщение, разпространено от Министерството на здравеопазването на България. 

Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите, затова Министерството на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път.

Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът.

Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Припомняме, че през 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна европейския континент. По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията в периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз. Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели) . Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г. Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95% .

В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави,

възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана.

Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани. В случай, че вирусът не бе срещнал мнозинство от редовно ваксинирани деца, ситуацията щеше да напомня в голяма степен на тази в съседни страни като Румъния и Гърция с хиляди заболели и смъртни случай сред засегнатите.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че морбили е силно заразно заболяване и ограничаването на разпространението му е трудно постижимо и изисква последователни действия. Регулярно се провеждат имунизации срещу морбили за съответните възрастови групи, подлежащи на задължителна ваксинация. Здравните власти и работещите сред ромските общности здравни медиатори провеждат кампании за информиране на населението относно заболяването и начините за предпазване от него.

Благодарение на постигнатия през годините имунизационен обхват в страната и на последователните държавни политики към момента рискът от епидемия от морбили в България остава нисък. Въпреки това МЗ е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

Д-р Янкова - ендокринолог, приема в ДКЦ "Севлиево Медика"
Здраве
РЗИ: Болните от грип в област Габрово са под средното ниво
Здраве
Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства
Здраве
Болницата в Севлиево - сред заведения "в най-тежко състояние"
Здраве
Ще преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници
Здраве
Габрово е далеч от грипна епидемия, засега
Здраве
90% от новорегистрираните с ХИВ са мъже
Здраве
Попълниха кръвна банка с 25 сака кръв
Здраве
От МЗ предупреждават за риск от морбили
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова ще преглежда в Севлиево на 14 декември
Здраве
Дряново и Трявна са в грипна епидемия
Здраве
Трихинелоза в диво прасе, случаят е от с. Валевци
Здраве
Д-р Матеева и д-р Дочева прекратяват договорите си с РЗОК
Здраве
Правителството одобри проектозакона за лекарствата
Здраве
С пет бебета посрещнаха Бабинден в севлиевското АГО
Здраве
Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене
Здраве