От "Надежда 2001" се посвещават на Габи и студентката Деси

На 17 септември, в деня на светиците София, Вяра, Надежда и Любов, членовете на сдружението на жените "Надежда 2001" и техните приятели отбелязаха своя празник с водосвет, отслужен от отец Спас в църквата "Св. Пророк Илия". Веднага след това дамите от Управителния съвет на сдружението проведоха събрание, на което набелязаха приоритетите си до края на 2017 година. 

Две са каузите, за които ще работят от сдружението в следващите месеци - подпомагане лечението на 3-годишната Габи, която продължава рехабилитационни процедури в Турция, за да проходи и помощ за студентката на Великотърновския университет Десислава Димитрова, която е в трети курс на специалността "Графичен дизайн".

За необходимостта на Габи от рехабилитация е изписано достатъчно. Детето, което страда от форма на церебрална парализа, увредила долните му крайници, вече прави по двайсетина несигурни стъпки, а само преди година майка му го носеше на ръце навсякъде като бебе. Напредъкът на Габи е видим и на него се радва цяло Севлиево, защото прохождането на момичето се превърна в кауза на севлиевци. За да са сигурни, че процедурите на детето няма да бъдат прекъснати заради липса на средства, от сдружението на жените са осигурили сумата от 1000 лв., която ще преведат по дарителската сметка на Габи. На момиченцето ще бъде посветена и традиционната благотворителна вечер на жените, която се провежда всяка година през ноември, за Деня на християнското семейство.  

Десислава е дъщеря на художник. По-възрастните севлиевци го помнят като Митко художника. Един талант, отишъл си без бреме от нашия свят и оставил малкото си момиче да се справя само с майката. А майката, макар и пенсионерка, допреди половин година имала работа, но я съкратили и обучението на детето й било на косъм, докато не се включили жените от "Надежда 2001", за да помагат.  

Преди началото на третата академична година за Десислава, жените са платили семестриалната й такса, а извън това продължават да осигуряват по 200 лв. месечно в рамките на учебната година, с които Деси успява да се издържа, докато учи. "Ще й помагаме до края на следването", ангажира се председателят на сдружението Полина Косева, предавайки решението на членовете на благотворителната организация.

Жените традиционно се включват и в есенните празници на Севлиево, а тази година имат своя номинация за носител на почетно отличие на града. 

 

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество