Търсене

От първо лице: как Швейцария помага на децата в избора на професия

От първо лице: как Швейцария помага на децата в избора на профес

Български учители и представители на бизнеса трупаха опит от най-добрата система на дуално обучение в света - швейцарската, снимка: личен архив

Докато са в детската градина на швейцарските деца започва да се говори за различните професии и възможностите, които те дават за кариерно развитие. Процесът не е насилствен, а във вид на игри, разговори, отговори и въпроси, творчески занимания и любознателни предизвикателства, съобразени с възрастта на децата и индивидуалните им интереси. Процесът не е унифициран, подхожда се индивидуално към всяко дете. Започва се с въпроса „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“. Според отговорите и любознателността на детето, се наслагват и заниманията с него. Моделът е гъвкав, работи се едновременно със семейството. А целта е проста – да се даде възможност на децата за ранно кариерно ориентиране и се избегнат лутанията на по-късен етап, а оттам и грешките.

Системата отблизо 

Това разказаха днес директорът на Професионалната гимназия по механоектротехника „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево Ани Андреева и председателят на Обществения съвет в училището Светлана Георгиева, която е и ръководител подбор на персонал в „Идеал Стандарт – Видима“. В края на февруари двете бяха на посещение в Швейцария – родината на дуалното професионално обучение. Там с колеги от други училища в страната, където е въведено дуалното обучение (учене чрез работа ), те видяха на място как работи системата, за да няма недостиг на специалисти в швейцарското производство, а младежката безработица да е най-ниската в света – под 2%.

Семейството - част от процеса

От разказите на двете излязоха любопитни подробности. В Швейцария има Ден на кариерното ориентиране. Когато дете достигне между 5 и 8 клас, един ден в годината то отива със емейството си в най-малко две производствени фирми. Посещенията са абсолютно задължителни и родителите не търсят начин да ги избегнат. Целта е детето да види на място какво се работи в дадената фирма и евентуално да си хареса дадена позиция. По-късно, когато трябва да избере къде да продължи образованието си, то вече има наблюдения върху различни производства и е видяло лично с родителите си как са организирани. Така изборът и ориентирането стават по-лесни и осъзнати.

Изображение - 2682

В Швейцария учениците са толкова добре обучени, че никой от персонала не стои над главите им да наблюдава как работят, снимка: ПГМЕТ

Дуалното обучение е престиж

В Швейцария 75% от учениците се обучават в дуална форма на обучение, т.е. учат и работят в реална работна среда. Когато стигнат по-горните класове, те вече са завършени работници, на които може да се разчита не само за спомагателни дейности, но и за отговорни задачи и изпълнения, които учениците вършат редом с утвърдените работници. За навлизането в професията, докато стажуват, към младите хора са прикрепени щатни наставници. Тяхна е грижата да ги обучат. Има и нещатни наставници. За швейцарците е въпрос на престиж децата им да учат в дуално обучение, дори президентът на страната е завършил такова училище.

Без ограничения

Това, че младите се специализират в определено производство не ги ограничава в амбиците да следват в университет, но в Швейцария едва 15% от младите хора са студенти. Останалите работят, голяма част от тях на местата, където са започнали като ученици. Не е задължително обаче ако ученик е стажувал по време на обучението си в дадена фирма, да остане на работа в нея. Фирмите не са ревниви по отношение на времето и средствата, които са похарчили, за да обучат един ученик. Напротив, ако той има желание да започне работа другаде, това се поощрява, а за фирмата, която го е обучила, е въпрос на престиж нейният кадър да покаже какво е научил в друга фирма.

Изображение - 2683

Оборудването в един учебен център по нищо не се различава от това в производствените фирми, снимка: ПГМЕТ

Фирмите в Швейцария са изкючително отворени към младите хора, в буквалния смисъл. През ваканциите учениците имат възможност да ги посещават, но без да бъдат насилвани или призовавани. Очаква се младежите да са активната страна в този процес и те действително са такава.

Образователни центрове

Извън възможностите да се види от първо лице какво се прави в определена фирма, в Швейцария съществуват образователни професионални центрове. Десет са за цялата страна. Това са своеобразни производствени халета, оборудвани с машини от най-ново поколение, с каквито се работи в реалните производства. Там ученици могат да стажуват и те го правят с желание. Тези центрове се финансират от бизнеса, не от държавата. Там се дава възможност и на възрастни граждани да учат нови професии. Центровете са толкова добре организирани, че имат реални производства и реализират оборот като производствена фирма.

Изображение - 2684

Ани Андреева и Светла Георгиева, представители на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и "Идеал Стандарт-Видима" , снимка: личен архив

Идеята за такъв образователен производствен център вече отлежава в плановете на групата, посетила Швейцария. В нея бяха Полина Златарска от екипа на проект „Домино“, който подкрепя дуалното обучение в България, и в частност в севлиевската ПГМЕТ, директорът на професионална техническа гимназия „Мария Кюри“ в Перник, зам.-директорът по учебна практика в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София,  Люсиен Костов - технически директор във фирма за промишлена климатична и хладилна техника „Айсберг“ – София, Николай Анастасов - управител на фирма „Праймекс“ за изграждане на инсталации за климатизация, отопление и вентилация – София, Николета Бориславова - мениджър по подбора на персонал в „София Франс Ауто“, вносител на „Пежо“ за България, Георги Вакареев - специалист „Човешки ресурси“ в „Стомана“ АД – Перник.

автор: Емилия Димитрова

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!