Търсене

От утре в област Габрово маските стават задължителни в медицински и социални заведения, областта влезе в жълтата зона

Емилия Димитрова
Пандемичен комитет ще координира противоепидемичните мерки

илюстрация: Pixabay

Със заповед на директора на РЗИ Габрово д-р Николай Пенчоков от 21 юли 2022 г. на територията на областта се въвеждат временни противоепидемични мерки. 

Носенето на предпазна маска за лице става задължително в лечебните и здравни заведения, в аптеки, оптики и социални заведения. 

Всички лица, които не са от едно семейство или домакинство, когато се намират на обществени места и има струпване на хора, задължително спазват дистанция от 1.5 м.

В работните помещения работодателите организират редовно проветряване, възможност за чето миене на ръцете и недопускане на работа на лица с остри респираторни заболявания или симптоми. 

Когато работата позволява, да се организира дистанционно, а ако не е възможно, да се въведат регламентирани почивки за екипите и не се допуска близък контакт. 

Административните служби, които предоставят административни услуги на гражданите, при възможност да го правят в електронна среда.

Обществените организации и структури организират недопускане струпване на много хора на едно място и спазването на дистанция от 1.5 метра. 

Към тази сутрин новозаразените с Ковид-19 в област Габрово са 26, но общият брой на заболелите е 190 на 14-дневна база, с което област Габрово вече е в жълтата зона на разпространие на заразата, където към днес са повечето области у нас. В жълтата зона попадат областите, в които броят на заболелите В червената зона, с над 120 болни на 100 хил. души засега са само областите Варна, Бургас и София. 

С пълния текст на заповедта може да се запознаете тук. В приложенията са и правилата и инструкциите за правилно носене на маска за лице, правилно измиване на ръцете и алгоритъм за денифекция на работните места. 

Картата на заболеваемостта в страната към тази сутрин - тук

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022