Търсене

От вчера документте за ТЕЛК се разпределят електронно на случаен принцип към всички ТЕЛК в страната

Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички комисии в страната
ТЕЛК в Габрово спира да работи до 14 април

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане стартира вчера, в последния работен ден на седмицата.

В рамките на първия ден към всички ТЕЛК в страната са разпределени над 14 700 заявления, съобщиха снощи от Министерството на здравеопазването. Те се изпращат на случаен принцип според графика на съответната комисия и наличието на свободни часове.

Надграждането на Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ), касаещи разпределянето на заявления на случаен принцип, са внедрени и тествани от „Информационно обслужване“ АД.

От здравното министерство припомнят, че преди последнoто изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, създадените в страната ТЕЛК бяха 80, а след влизане в сила на новите правила, броят им вече е 146.

Целта на промените, според министерството, е да се постигне по-равномерно разпределение на работата на комисиите, с което да се гарантира по-справедлив достъп на хората до тези услуги. В действителност обаче този начин на разпределение би трябвало да намали корупцията в системата и създаването на т.нар. фалшиви инвалиди.

По същество работата на лекарите в ТЕЛК не се променя, уточняват още от здравното ведомство.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!