Търсене

От Здравното министерство осъдиха нападението на антиваксъри над медици

От Здравното министерство осъдиха нападението на антиваксъри над

Мобилен ваксинационен пункт работи цяло лято на входа на Морската градина във Варна, снимка: За истината

Вчера във Варна група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

по този повод от Министерството на здравеопазването разпространиха съобщение, в което се заявява готовност за недопускане "медиците да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи".

Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират, се казва в разпространеното от ведомството.

Към момента на нападението на антиваксърите в болница у нас са били пет хиляди души, от които 390 в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. "Когато утре същите антиеваксери развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки", се казва в позицията на здравното министерство.

Няколко часа след нападението от районната прокуратура във Варна съобщиха, че са се самосезирали след публикации в медиите за случай на възпрепятстване работата на ваксинационен пункт в града, разположен на входа на Морската градина в града.

Проверката има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление. Установяват се свидетели и очевидци на случилото се на 19 септември 2021 година в центъра на Варна. Установяват се също камери, разположени в близост, предстои изземане на видеозаписи от тях.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.