Отговорните институции декларираха готовност за зимата

Отговорните институции в община Севлиево са готови за посрещане на зимата. „Чакаме първия сняг!“, пошегува се кметът д-р Иван Иванов, след като изслуша представителите на Районната Пожарна служба, Енерго Про, ВиК, Спешна помощ, транспортните фирми, Районна пътна служба, „Севлиевогаз“ АД, социалните и образователни институции и ДЗЗД „Зимно поддържане Севлиево“, което има договор за поддържане на пътната мрежа в общината. Всички те днес представиха готовността си през зимните месеци за осигуряване на нормални условия за живот в рамките на разширено работно заседание, водено от служителя по сигурността в Община Севлиево Димитър Ножаров.

Зима 2016-2017: „Справихме се, но със закъснение“

С ретроспекция на миналия зимен сезон започна заседанието, а обобщението бе, че институциите са се справили, но не без цената на закъснение, довело и до недоволство сред гражданите.

Четири обилни снеговалежа е имало миналата зима, като най-сериозни проблеми е създал снегът, паднал на 5-6 януари тази година. И още неразчистен, е натрупал нов сняг, на 10 януари. Това е довело до интензивно почистване, проблеми в организацията, като почистване на улици по няколко пъти за сметка на други, в които техниката не е влизала, недостатъчно малогабаритна техника за обработване на малките и по-тесни улички в града, недобра преценка за необходимата техника от страна на някои кметове в селата. Въз основа на грешките от миналия сезон в Община Севлиево са начертали приоритетите за предстоящата зима, заяви Димитър Ножаров.

Пари има, ще се действа

Средствата в бюджета са достатъчни за максимално обезпечаване на всички необходими дейности, касаещи зимния сезон, гарантира финансист номер едно на Севлиево Калина Георгиева. Няма неразплатени фактури от миналия сезон, а част от парите за зимно поддържане вече са по сметките на общината. По отношение на парите в Севлиево нямат притеснения, стана ясно от г-жа Георгиева.

Спешна помощ ще е спешна, ако пътищата са чисти

Всички автомобили на Центъра за спешна медицинска помощ за подготвени за зимни условия. Ако пътищата на общината са чисти, ще пристигаме навреме при хората, които се нуждаят от нас. Но ако с почистването има проблем, тогава и екипите ни ще се забавят, обясниха спешните медици. 

От състоянието на пътищата и улиците са зависими и в сметопочистващата фирма „Нео Титан“, но оттам не очакват проблеми ,тъй като опитът от минали години сочи, че дори да не може да се стигне до контейнерите на някоя улица, то е въпрос на кратко време.

Готови да посрещнат зимните месеци са от „Севлиевогаз“ АД, от ВиК „Бяла“, колите на транспортните фирми почти напълно са оборудвани за пътуване при зимни условия, има осигурено отопление за училища, детски градини и социалните институции на територията на общината.

Ако ситуацията стане бедстваща

Екипът от планински спасители е в готовност да помага на хора в планината. За да се отзоват планинските спасители обаче, трябва да се подаде сигнал на телефоните на Планинската спасителна служба в София. В пълна готовност е и доброволното формирование към Общината, което е на подчинение на кмета. Трийсет и двамата доброволци са обучени и снабдени с необходимата екипировка.

Около 100 души могат да бъдат приютени в Севлиево, в случай на бедствие. Част от биха могли да бъдат временно настанени в общежитието на ПГ „Марин Попов“, а други в бившия дом за деца.

Гражданите също са страна в зимното поддържане

Да не бъдем максималисти – след 24-часов снеговалеж няма как в 8.00 ч. сутринта улиците да са на асфалт, а тротоарите на плочки. Не е възможно колите да бъдат едновременно на ул. „Марин Попов“, „Никола Петков“, „Стефан Пешев“ и „Зелениковец“. Нека е ясно за хората, че се работи приоритетно, първо главните, после второстепенните улици, подчерта Димитър Ножаров, като апелира гражданите да поемат своята отговорност за почистването от снега пред жилищните кооперации, офиси и магазини.

Екипът, който отговаря, за да не ни изненада зимата

е утвърден със заповед на кмета на Севлиево. В него влизат заместник кметът Невена Тодорова, директорът на дирекция ТСУ инж. Мирослав Митев, служителят по сигурността Димитър Ножаров, Стефан Тотевски – началник-отдел „Строителство и ремонти“ и началник отдел „Транспорт и екология“ Севина Драндарова.

По регламент зимният период трае от 1 ноември до 31 март, но в природата регламенти не съществуват. Към 24 октомври обаче ситуацията в Севлиево изглежда е под контрол.

написано от Емилия Димитрова

 

На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество