Откраднаха парапет на туристическа пътека в Централен Балкан
снимки: НП "Централен Балкан"

Вандали свалиха и откраднаха 65 м метално въже от обезопасителния парапет по маршрут в резервата „Стара река“ на Национален парк „Централен Балкан“. Посегателството е извършено в м. Къдравото дере, най-вероятно през нощта на 25 май, тъй като предишните дни охранители са инспектирали маршрута и не са установили липси.

Случилото се надхвърля обичайния вандализъм, защото застрашава живота на преминаващите по една от най-посещаваните туристически пътеки: Карлово – х. „Васил Левски“, смятат от ръководството на парка. Според тях кражбата е умишлена и старателно обмислена, защото въжетата са свалени чрез отвиване на гайките, придържащи ги към халките и носещите опори. Извършена е в два участъка  – при навлизане в Къдравото дере от фиксиращите халки е откачено около 30 м метално въже и след слизането в самото Къдраво дере от последния сегмент на обезопасителния парапет е откраднато метално въже с дължина близо 35 м. А след сваляне на въжето част от носещите пилони са паднали в дерето.

Това е второ посегателство върху обезапасителното съоръжение по туристическата пътека през резерват „Стара река“. През март тази година бе установен опит за отстраняване на части от парапета чрез насилствено изтръгване на носещи опори и увисване на въжето.

Деянието едва ли е извършено от туристи. Когато преди пет години парковата дирекция поднови обезопасителни съоръжения в защитената територия, в това число 100 м парапети с въжено-стоманени въжета с диаметър 15 мм в м. Къдравото дере, усилията за подобряване на посетителската инфраструктура  по пътеката през резервата бяха посрещнати с открито одобрение.

За случая и установяване на извършителите ДНП „Централен Балкан“ ще сезира компетентните органи. Апелът към всички, които милеят за природата е да не остават безразлични към подобни посегателства. Да подават сигнали, снимков материал и кадри, показващи злонамерени деяния и техните извършители.

Телефонът за подаване на сигнали е: 066 801 277 (всеки делничен ден от 8 до 16 часа) и 0886 090 658  (в извънработно време) или на е-mail: office@centralbalkan.bg. 

На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество