Откраднаха парапет на туристическа пътека в Централен Балкан
снимки: НП "Централен Балкан"

Вандали свалиха и откраднаха 65 м метално въже от обезопасителния парапет по маршрут в резервата „Стара река“ на Национален парк „Централен Балкан“. Посегателството е извършено в м. Къдравото дере, най-вероятно през нощта на 25 май, тъй като предишните дни охранители са инспектирали маршрута и не са установили липси.

Случилото се надхвърля обичайния вандализъм, защото застрашава живота на преминаващите по една от най-посещаваните туристически пътеки: Карлово – х. „Васил Левски“, смятат от ръководството на парка. Според тях кражбата е умишлена и старателно обмислена, защото въжетата са свалени чрез отвиване на гайките, придържащи ги към халките и носещите опори. Извършена е в два участъка  – при навлизане в Къдравото дере от фиксиращите халки е откачено около 30 м метално въже и след слизането в самото Къдраво дере от последния сегмент на обезопасителния парапет е откраднато метално въже с дължина близо 35 м. А след сваляне на въжето част от носещите пилони са паднали в дерето.

Това е второ посегателство върху обезапасителното съоръжение по туристическата пътека през резерват „Стара река“. През март тази година бе установен опит за отстраняване на части от парапета чрез насилствено изтръгване на носещи опори и увисване на въжето.

Деянието едва ли е извършено от туристи. Когато преди пет години парковата дирекция поднови обезопасителни съоръжения в защитената територия, в това число 100 м парапети с въжено-стоманени въжета с диаметър 15 мм в м. Къдравото дере, усилията за подобряване на посетителската инфраструктура  по пътеката през резервата бяха посрещнати с открито одобрение.

За случая и установяване на извършителите ДНП „Централен Балкан“ ще сезира компетентните органи. Апелът към всички, които милеят за природата е да не остават безразлични към подобни посегателства. Да подават сигнали, снимков материал и кадри, показващи злонамерени деяния и техните извършители.

Телефонът за подаване на сигнали е: 066 801 277 (всеки делничен ден от 8 до 16 часа) и 0886 090 658  (в извънработно време) или на е-mail: office@centralbalkan.bg. 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество