Откриха дневен център "Добрина" за възрастни с увреждания
снимки: Община Севлиево

В сградата на бившето „Абаджийско училище“ вече се помещава дневен център за възрастни хора с увреждания "Добрина", който бе открит миналата седмица. 

Новата социална услуга ще ползват 25 възрастни хора с увреждания, избрани по определена методика. Всички те ще имат възможности да общуват, да получават психологична помощ и подкрепа, ще провеждат оздравителни и рехабилитационни дейности. В рамките на проекта те ще получат 16 екскурзии извън Севлиево и 32 обучения за придобиване на различни умения за самостоятелен живот и включване в трудова дейност. Очаква се тези умения да им помогнат за установяване на работни навици, работа в екип и други, които ще бъдат от полза на хората с увреждания при възможност за започване на работа. 

Дневният център за възрастни хора с увреждания „Добрина“ бе открит от кмета на Севлиево д-р Иван Иванов и председателя на УС на Сдружение „Социална подкрепа и информация“ Димитър Георгиев. „Тази сграда, която преди една година беше училище, в момента е един чудесен Дневен център за възрастни хора с увреждания. Убеден съм, че тук всички ще станете едно голямо семейство и добри приятели“, каза в изявлението си кметът д-р Иванов и отбеляза, че „Отбор „Добрина“, както ползвателите на социалната услуга сами се наричат, е много подходящо.

„Този проект нямаше да се случи без помощта на Община Севлиево и без сградата, която се предостави безвъзмездно за разкриване на услугата. Радвам се, че хората с увреждания вече имат своето място, където да се събират и да получават помощта, която има е необходима“, сподели Димитър Георгиев.

Мария Бенева - ръководител на новата услуга увери, че екипът на центъра ще търси най-съвременните концепции и методики за работа, но незабравяйки, че ако няма истинска топлина в отношението към човека, която да бъде усетена, всичко си остава просто един проект. Отправи апел към всички присъстващи „Подкрепяйте ни, обичайте ни, помагайте ни, за да се развива център „Добрина“ и всички ние като общество да се гордеем с него“.

Новата социална услуга се финансира по проект „Дневен център за възрастни хора с увреждания „Добрина“ в община Севлиево“, процедура „Активно включване“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Община Севлиево е партньор по проекта на Сдружение „Социална подкрепа и информация“. Стойността на проекта е 391 128 лева, а продължителността на дейностите - 18 месеца.

В "Медицински център-1" записват за прегледи през август при д-р Попова
Здраве
Относно случаи на Covid-19, от "Идеал Стандарт-Видима" разпространиха изявление
Здраве
Епидемичната ситуация в област Габрово - 13 нови с Covid-19
Здраве
Заразените с Covid-19 през последните 24 ч. са три пъти по-малко
Здраве
Епидемичен взрив от COVID-19 в завод в Севлиево
Здраве
Новите случаи на коронавирус в областта са само от Севлиево
Здраве
Десет новозаразени с Covid-19 за последните 24 ч., шестима в Севлиево
Здраве
Масово тестване за Covid-19 направиха в "Медицински център-1"
Здраве
Служителите на хотел "Севлиево плаза" - до един с отрицателни PCR тестове
Здраве
Д-р Митева: Съчетанието на физиотерапевтичните методи води до възстановяване на пациента
Здраве
Потвърдени са пет нови случаи на Covid-19 при жители на Севлиево
Здраве
Двама новозаразени с Covid-19 от Севлиево за последното денонощие
Здраве
РЗИ Габрово с апел да се избягват места със струпване на хора
Здраве
Промяна: д-р Димитров (УНГ) ще преглежда на 4 август, вместо на 28 юли
Здраве
И днес ръст на заразените в областта с Covid-19 и ново огнище на зараза
Здраве
Заразените с Covid-19 в Севлиево вече са повече от Габрово
Здраве