Търсене

Откриха обновените сгради на три училища и шест детски градини

Откриха обновените сгради на три училища и шест детски градини

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кметът на Севлиево д-р Иван Иванов откриха днес обновените девет училища и детски градини по проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради от образователната инфраструктура“, който е на обща стойност 4 625 041, 38 лв.

„Благодарение на ОП „Региони в растеж“ 3 сгради на училища и 6 на детските заведения са във вид, в който са били, вероятно, когато са били открити“, каза в обръщението си кметът д-р Иванов и подчерта, че новите сгради са с много по-добри условия за ползване от всички деца и ученици. „Директорите ще могат да разполагат с малко по-голям бюджет през следващите години, тъй като разходите, които ще правят за отопление през зимата ще бъдат по-малки“, допълни Иванов.

Изображение - 1868

Работата по проекта включва дейности в двете основни училища - "Стефан Пешев" и "Христо Ботев", в средното "Васил Левски" и в детските градини "Пролет 1", Радост 2", "Слънце 1", "Слънце 3", "Щастливо детство 1" и "Щастливо детство 2". 

Изпълнител на обществената поръчка, която през пролетта Община Севлиево обяви за изпълнение на работата по проекта е „Еко Традекс  Груп“ АД гр. Хасково.

В резултат на изпълнението на проекта фасадата на основно училище "Христо Ботев" вече отговаря на изискванията за енергийна ефективност, след като върху сложените преди години 5 см изолация, сега бяха добавени още толкова. А там, където не бе топлоизолирано, и това стана. Близо 3 000 квадрата изолация бяха направени върху фасадата на училището, като част от нея е за офиса на Младежкия център, който е настанен в същата сграда. Направена бе и подмяна на дограмата, като старата дървена бе напълно премахната изцяло. Новата е петпластова камерна с двоен стъклопакет. Подменени са всички врати в училището, а на покрива има изолация с каменна вата, скрита в гипсокартон. Подменени бяха някои от старите радиатори, на останалите бе монтиран термостат, ново е и осветлението в сградата.

Изображение - 1869

Въшна изолация бе направена и на сградата и основно училище "Стефан Пешев", където бе монтирана изолация и върху тавана на първия етаж, както и ремонт на покрива, който представляваше скатна дървена конструкция, покрита с керемиди върху летви. Топлоизолация от 5 сантиметра бе направена и върху пода на подпокривното пространство. Там, където имаше неподменена дограма, тя бе заменена с нова, петкамерна, с двоен стъклопакет. 

Изображение - 1870

В СУ „Васил Левски“ беше подменена дограмата с нова, положена бе топлоизолация на покрива на стара и нова сграда с монтаж на топлоизолиращ слой минерална вата по дървената носеща конструкция, изцяло е санирана външната фасада на сградата, като в част от нея има още малко работа.  

Във всички сгради е поставена мълниезащита, цветна екстериорна мазилка на външната им фасада, а в детските градини е направен цялостен ремонт на санитарните помещения. До всички сгради е осигурена и достъпна среда за хора със затруднена мобилност, чрез монтирани съоръжения и рампи.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.