Отменят режима на водата в Севлиево и общината

Във връзка с нормализирането на водните  количества, постъпващи в Пречиствателната станция за питейно водоснабдяване в село Стоките, е издадена заповед на управителя на ВиК „Бяла“ ЕООД Никола Бончев, с която считано от 1 ноември 2017 г. се отменя въведеният на 28 август 2017 г. режим на водата в община Севлиево и селата от област Габрово, които се обслужват от дружеството.

Режимът тази година започна щадящо към севлиевци и драстично към живеещите в селата. В първите дни в града пускаха водата всяка вечер, но в някои села водата идваше пред ден и то нощем. В началото на септември част от селата вече получаваха вода пред два дни, но така бе според обявения график. На места хората имаха вода веднъж седмично и никой от тях не знаеше кога ще потече от чешмите им. А от 15 септември в Севлиево вода вече се подаваше само вечер.

Напрежението ескалира и на 24 септември хора от цялата община излязоха на протест. За час и половина те на няколко пъти блокираха главен път София - Варна в района на разклона за село Богатово, което създаде дълги колони от автомобили, тъй като 24-ти бе последният от трите почивни дни за Деня на независимостта. 

Последва активност от страна на управляващите, която се изрази най-вече в говорене. Министърът на МРРБ Николай Нанков обясни, че проблемът е от много години и не пое отговорност за тежката водна криза. Обеща обаче повече пари за справяне с проблема в бюджета за догодина. А в Севлиево кметът каза, че не е време за протести, защото по проблема се работи.

Водните режими за Севлиево и селата от общината, плюс част от габровските села имат 27-годишна история. Към днешна дата реални дйствия има по подмяна на довеждащия водопровод от ВЕЦ "Видима" край Априлци до ПСПВ в с. Стоките. Това лято бяха подменени тръбите на участък малко под 700 м, за догодина се предвижда половината от целия водопровод да бъде ремонтиран. За това има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, но не и финансиране. Все още обаче не е ясно какво ще бъде заложено за Севлиево в бюджета на регионалното министерство за догодина. 

Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Преди 26 г. ни напусна д-р Атанас Москов - мъдрецът от нивята
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
Няма санкционирани кметове в габровско заради нерегламентирани сметища
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
Три меморандума и едно споразумение – безкрайното пътуване на Севлиево към Китай
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Напусна ни Злати Георгиев - прокурорът и разказвачът
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество