Отменят режима на водата в Севлиево и общината

Във връзка с нормализирането на водните  количества, постъпващи в Пречиствателната станция за питейно водоснабдяване в село Стоките, е издадена заповед на управителя на ВиК „Бяла“ ЕООД Никола Бончев, с която считано от 1 ноември 2017 г. се отменя въведеният на 28 август 2017 г. режим на водата в община Севлиево и селата от област Габрово, които се обслужват от дружеството.

Режимът тази година започна щадящо към севлиевци и драстично към живеещите в селата. В първите дни в града пускаха водата всяка вечер, но в някои села водата идваше пред ден и то нощем. В началото на септември част от селата вече получаваха вода пред два дни, но така бе според обявения график. На места хората имаха вода веднъж седмично и никой от тях не знаеше кога ще потече от чешмите им. А от 15 септември в Севлиево вода вече се подаваше само вечер.

Напрежението ескалира и на 24 септември хора от цялата община излязоха на протест. За час и половина те на няколко пъти блокираха главен път София - Варна в района на разклона за село Богатово, което създаде дълги колони от автомобили, тъй като 24-ти бе последният от трите почивни дни за Деня на независимостта. 

Последва активност от страна на управляващите, която се изрази най-вече в говорене. Министърът на МРРБ Николай Нанков обясни, че проблемът е от много години и не пое отговорност за тежката водна криза. Обеща обаче повече пари за справяне с проблема в бюджета за догодина. А в Севлиево кметът каза, че не е време за протести, защото по проблема се работи.

Водните режими за Севлиево и селата от общината, плюс част от габровските села имат 27-годишна история. Към днешна дата реални дйствия има по подмяна на довеждащия водопровод от ВЕЦ "Видима" край Априлци до ПСПВ в с. Стоките. Това лято бяха подменени тръбите на участък малко под 700 м, за догодина се предвижда половината от целия водопровод да бъде ремонтиран. За това има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, но не и финансиране. Все още обаче не е ясно какво ще бъде заложено за Севлиево в бюджета на регионалното министерство за догодина. 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество