Търсене

Отново бракониерски мрежи в Мъгъра , яз „Ал. Стамболийски“

Отново бракониерски мрежи в Мъгъра , яз „Ал. Стамболийски“

150 м бракониерски мрежи извадиха служители на ИАРА Габрово

автор: Ружа Любенова

източник: в. "Седмицата"

Върли бракониери имали натрупани глоби от по 10-15 000 лв. , но досега не са платили и стотинка

За нови бракониерски набези в севлиевската част на язовир „Ал. Стамболийски“, местността Мъгъра, разказа гл. инсп. Красен Колев, началник на отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав” – офис Габрово, към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

В навечерието на Нова година  служители от отдела са направили нощни проверки на язовир „Александър Стамболийски“, реките Видима и Росица и язовир „Христо Смирненски“.

В местността Мъгъра на яз. „ Ал. Стамболийски“ и близо до стената му инспекторите използвали метода контролно тралене, при който открили и иззели три бракониерски мрежи. Дължината им била около 150 метра. Мрежите са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Двойно повече бракониерски мрежи извадили инспекторите при друга проверка - в целогодишно забранения за риболов язовир „Христо Смирненски“ край Габрово. Там заложени във водата те открили седем броя хрилни мрежи с приблизителна дължина 350 метра. Уловената риба била върната обратно във водата.

Извършени били проверки и по реките Видима и Росица. Нарушения на нормите за любителски риболов не били констатирани.

Най-върлите бракониери в региона са известни не само на инспекторите, с които се сблъсквали неведнъж. Странно е обаче защо техните деяния се подценяват от правоохранители и правораздаватели, считат се за дребни нарушения, при положение, че ги вършат от много години. Пишат им се актове, трупат им се глоби от наказателни постановление, но бракониерите най-нагло си продължават безчинствата. И нека е ясно - рибата в мрежите им не е за собствена консумация, а за продажба. По неофициална информация, например,  двама от тях имали натрупани по 10-15 000 лева глоби, но досега не са платили и стотинка. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!