Оценка на акциите в "Севлиевогаз" иска Христофор Лалев

Идния вторник общинският съветник Христофор Лалев ще предложи на колегите си в ОбС Севлиево да задължат кмета на общината да наеме независим оценител, който да извърши оценка на акциите в газовото дружество "Севлиевогаз 2000" АД. Редом с оценката, Лалев настоява провоспособни адвокати или адвоткатска колегия да изготвят правен анализ на дружеството. Предложението му е на основание Закона за приватизация и следприватизационен контрол и направено по реда на Наредба за възлагане извършването на дейности, свързани с подготовката за приватизация или със следприватизационния контрол. Действията на Лалев не оставят съмнение, че въпросът с приватизацията на общинския дял в газовото дружество продължава да е актуален, а апетитът за купуването на общинските акции - достатъчно изострен, щом въпросът се внася в пленарна зала за втори път в рамките на два месеца при категоричната позиция на бизнеса "против" мажоритарният пакет в "Севлиевогаз" АД да мине в частни ръце.  

Общината продава дела си в „Севлиевогаз 2000“

Някои неща от написаното от Христофор Лалев в предложението му до ОбС будят недоумение. Най-малкото защото не отговорят на истината. В своето обяснение до колегите си той казва: "Общинският съвет бе запознат с кратък финансов анализ на приходите и ползите за Общината от собствеността на акциите в търговското дружество. Бяха разисквани повишаващата се конкуренция след либерализацията на пазара за доставка и разпределение на природен газ". Нищо от това обаче не се случи на заседанието, на което точката бе записана в предварителния дневен ред, но оттеглена от Лалев преди началото на заседанието с мотива, че времето за дискусия е малко, а предложението е привлякло обществения интерес.

Лалев оттегли предложението за приватизация на "Севлиевогаз"

В седемте дни между публикуването на материалите за заседанието на ОбС през ноември миналата година и самото заседание, от най-голямата организация на работодателите в България, бизнессдружение "Севлиево 21 век", реагираха с декларация, в която се обявявиха против приватизацията на "Севлиевогаз 2000" и приканиха общинските съветници да не гласуват предложението, "защото само гласуване „против” нея би означавало да зищитиш на практика интересите на съгражданите си, а не нечии корпоративни изгоди".

В същата декларация от бизнеса припомниха, че "Американ Стандарт" е компанията, платила 2,3 млн. лв. в изграждане на газопроводното отклонение от плевенското село Деветаки до Севлиево и така е дала възможност както за промишлената, така и за битовата газификация на града, а по-късно и на някои севлиевски села. "Това нямаше да се случи, ако ако не бе срещнала надежден партньор в лицето на Община Севлиево. Нещо повече, освен безрезервната инвестиция, Общината получи правото да стане пълноправен акционер в новоучреденото тогава дружество за стопанисване и експлоатация на газопреносната мрежа заедно с „Идеал Стандарт България” АД  и ”Видима Идеал” АД. През следващите близо 20 години това партньорство доведе до 100% газификация на Севлиево и част от съседните села, добри дивиденти за общинския бюджет и най-вече – възможно най-ниската цена на природния газ в България за всички битови, обществени и промишлени консуматори в Севлиево. Социален гарант за това бе и все още е участието на Общината в акционерното дружество", написаха тогава от бизнеса.

В "Севлиево 21 век" са против приватизация на "Севлиевогаз"

Днес, два месеца, след като въпросът поне привидно бе оставен на тъмно, от бизнеса отново показват силната си тревога от възможността Общината да продаде собствеността си в "Севлиевогаз 2000" и призовават съветниците да се чуе волята на хората по въпроса. Собствениците и управители на фирми в града ни призовават съветниците или кмета на общината да инициират референдум с въпрос „Необходимо ли е да бъдат извършвани дейности, свързани с подготовката за приватизация на „Севлиевогаз 2000“ АД. "Само по този начин Вие най-точно ще чуете мнението на вашите избиратели, а и ще получите разрешение или забрана от всички тях за това действие. Смятаме, че това е висшата форма на демокрация, която трябва да се спазва от всеки един упълномощен от хората с власт избранник", пишат в нова декларация от бизнеса. 

Ето и малко история:  На 30 май 1997 г. е направена първата копка на газопровода Деветаки - Севлиево, резултат от основната инвестиция на "Американ Стандарт". Дължината на изграденото тогава трасе е 35 км на стойност 1.2 млн. долара. След идването на газа в града ни, през декември 1997 г. е завършено изграждането на газопроводните отклонения до първите промишлени консуматори в града - "Идеал Стандарт Видима" и общинската болница. 

И е налице необходимост от дружество, което да стопанисва вече изградените газопроводи и евентуално да разширява бъдещата градска мрежа. Така на 13 октомври 1997 г. след решение на Общинския съвет е регистрирано дружеството "Севлиевогаз" ЕООД със 100% общинско участие. Впоследствие направените вложения от страна на тогавашните "Идеал Стандарт България" и "Видима" влизат в капитала на дружеството и така на 9 септември 1999 г. е учредено "Севлиевогаз 2000" АД. 

Следва бърз период на газификация на града. Започва се с първите битови консуматори през 2000 г., паралелно с газификацията на детските градини и училищата, която става възможна благодарение помощта на доверителния фонд на швейцарското правителство. През ноември 2005 г. на 100% е завършена газоразпределителната мрежа на град Севлиево. 

През 2007 година по повод 10 години от създаванета на "Севлиевогаз 2000", попитан за най-трудните моменти, изпълнителният директор на дружеството инж. Момчил Момчилов казва за изданието "Градът":  "Много трудни периоди имахме в началото на нашето развитие, в периода 1998-2000 г. Тогава банките не гледаха сериозно на нас и ние не можехме да подсигурим необходимите кредити. Тогава инвестициите се набираха главно с помощта на нашите акционери и на местния бизнес - фирмите "Динамо", "Сиби" поемаха инвестицията за довеждащия газопровод, а ние в последващ етап ги изплатихме, съответно без лихви и с отстъпка в цената на газа. Това беше много труден и ключов момент, в който бизнесът протегна ръка и ни помогна". 

Днес обаче, двайсет години след първата копка, бизнесът не крие своите притеснения за бъдещето и собствеността на "Севлиевогаз 2000". 

Пълният текст на отвореното писмо от УС на "Севлиево 21 век" можете да прочетете тук.
 
„Севлиевогаз 2000“ е акционерно дружество, в което съакционери са Община Севлиево и „Идеал Стандарт-Видима“ АД. Общината е собственик на 772 акции, „Идеал Стандарт-Видима“ притежават 770 акции.

Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес