Търсене

Отворено писмо до властта изпрати севлиевка чрез медиите

Отворено писмо до властта изпрати севлиевка чрез медиите

Писмото, което госпожа Тодорова ни изпрати е по повод изчисляването на такса битови отпадъци и данък сгради в Севлиево. Публикуваме пълният му текст, без редакторска намеса. То е адресирано до кмета на община Севлиево, с копия до председателя на ОбС и някои медии. 

До

Д-р Иван Иванов

Кмет на община Севлиево

Копие:

Здравка Лалева

Председател Общински съвет

Копие: Вестник "Росица”

Копие: Вестник „Седмицата“" 

Копие: sevlievo-online.com

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Иванов,

Като човек с активна гражданска позиция искам да изразя възмущението си от факта, че за поредна година моето семейство плаща по-висок данък сгради и такса смет, като същеременно не виждам промяна по отношение подобряване „градския комфорт” в Севлиево. Дори напротив!

Несериозно е твърдението Ви, че местните налози в Сeвлиево не са променяни от 2008 година. Само за последните две години местните налози за нашия имот се повишиха със седемдесет лева.

По стечение на обстоятелствата живея в т. н. ”идеален център” в жилищна кооперация на ул.”Иван Преснаков”. На всички е известно, че това е е една от най-натоварените улици в нашия град - тясна, шумна, прашна, с разбити тротоари и с паркирани навсякъде автомобили. През лятото не мога да отворя прозорците, поради невъобразимия шум и облаците прах от денонощно преминаващите автомобили, през зимата не мога да изгазя непочистените сняг и киша.

Защо, господин Кмете, малък град като Севлиево е зониран по такъв начин, че местните налози за имоти с еднакви квадратури нарастват над три пъти от най-крайните квартали към центъра, а разстоянието от центъра до всяка крайна точка на града може да се измине за 20-25 минути пеша.

С какво условията на живот в „идеалния център” са по-добри от така наречените ”Западен” и Южен” комплекси? Там поне се санират сградите и се обновяват градинките и детските площадки.

Мисля, че напълно в правомощията на Общинския съвет е да преразгледа Наредбата за местни данъци и такси и да намери механизъм за по-справедливо разпределение на данъчната тежест между домакинствата в отделните зони на града. Имам и конкретно предложение за това, което е напълно приложимо, при наличие на добра воля.

Всяка година, в Общински съвет при oбсъждане бюджета за следващата година, да се корегират промилите за такса битови отпадъци за отделните зони на града, съобразно разходите, заложени за благоустрояване на конкретния квартал.

А защо да не се направи и ново зониране на града, като се намали броя на зоните? По този начин данъчната тежест ще се разпредели по-равномерно между отделните домакинства и ще донесе по-високи приходи за общината.

Уважаеми г-н Иванов,

През последните две година местния налог за нашия апартамент в Севлиево превишава този на подобен апартамент в елитния столичен квартал „Лозенец”. (Мога да предоставя конкретни данни.)

Не мислите ли, че този факт е абсурден?!!!

С уважение: Вяра Тодорова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.