Отворено писмо до властта изпрати севлиевка чрез медиите

Писмото, което госпожа Тодорова ни изпрати е по повод изчисляването на такса битови отпадъци и данък сгради в Севлиево. Публикуваме пълният му текст, без редакторска намеса. То е адресирано до кмета на община Севлиево, с копия до председателя на ОбС и някои медии. 

До

Д-р Иван Иванов

Кмет на община Севлиево

Копие:

Здравка Лалева

Председател Общински съвет

Копие: Вестник "Росица”

Копие: Вестник „Седмицата“" 

Копие: sevlievo-online.com

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Иванов,

Като човек с активна гражданска позиция искам да изразя възмущението си от факта, че за поредна година моето семейство плаща по-висок данък сгради и такса смет, като същеременно не виждам промяна по отношение подобряване „градския комфорт” в Севлиево. Дори напротив!

Несериозно е твърдението Ви, че местните налози в Сeвлиево не са променяни от 2008 година. Само за последните две години местните налози за нашия имот се повишиха със седемдесет лева.

По стечение на обстоятелствата живея в т. н. ”идеален център” в жилищна кооперация на ул.”Иван Преснаков”. На всички е известно, че това е е една от най-натоварените улици в нашия град - тясна, шумна, прашна, с разбити тротоари и с паркирани навсякъде автомобили. През лятото не мога да отворя прозорците, поради невъобразимия шум и облаците прах от денонощно преминаващите автомобили, през зимата не мога да изгазя непочистените сняг и киша.

Защо, господин Кмете, малък град като Севлиево е зониран по такъв начин, че местните налози за имоти с еднакви квадратури нарастват над три пъти от най-крайните квартали към центъра, а разстоянието от центъра до всяка крайна точка на града може да се измине за 20-25 минути пеша.

С какво условията на живот в „идеалния център” са по-добри от така наречените ”Западен” и Южен” комплекси? Там поне се санират сградите и се обновяват градинките и детските площадки.

Мисля, че напълно в правомощията на Общинския съвет е да преразгледа Наредбата за местни данъци и такси и да намери механизъм за по-справедливо разпределение на данъчната тежест между домакинствата в отделните зони на града. Имам и конкретно предложение за това, което е напълно приложимо, при наличие на добра воля.

Всяка година, в Общински съвет при oбсъждане бюджета за следващата година, да се корегират промилите за такса битови отпадъци за отделните зони на града, съобразно разходите, заложени за благоустрояване на конкретния квартал.

А защо да не се направи и ново зониране на града, като се намали броя на зоните? По този начин данъчната тежест ще се разпредели по-равномерно между отделните домакинства и ще донесе по-високи приходи за общината.

Уважаеми г-н Иванов,

През последните две година местния налог за нашия апартамент в Севлиево превишава този на подобен апартамент в елитния столичен квартал „Лозенец”. (Мога да предоставя конкретни данни.)

Не мислите ли, че този факт е абсурден?!!!

С уважение: Вяра Тодорова

Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Британски гражданин с 1.63 промила стана причина за катастрофа
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
На 28 август отварят къщичката в края на града, дом на д-р Москов
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Обяваване на бедствено положение поискаха жители на безводни села
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
По-висок данък върху имотите от догодина, уеднаквяват наредба със закон
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество