Отворено писмо до властта изпрати севлиевка чрез медиите

Писмото, което госпожа Тодорова ни изпрати е по повод изчисляването на такса битови отпадъци и данък сгради в Севлиево. Публикуваме пълният му текст, без редакторска намеса. То е адресирано до кмета на община Севлиево, с копия до председателя на ОбС и някои медии. 

До

Д-р Иван Иванов

Кмет на община Севлиево

Копие:

Здравка Лалева

Председател Общински съвет

Копие: Вестник "Росица”

Копие: Вестник „Седмицата“" 

Копие: sevlievo-online.com

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Иванов,

Като човек с активна гражданска позиция искам да изразя възмущението си от факта, че за поредна година моето семейство плаща по-висок данък сгради и такса смет, като същеременно не виждам промяна по отношение подобряване „градския комфорт” в Севлиево. Дори напротив!

Несериозно е твърдението Ви, че местните налози в Сeвлиево не са променяни от 2008 година. Само за последните две години местните налози за нашия имот се повишиха със седемдесет лева.

По стечение на обстоятелствата живея в т. н. ”идеален център” в жилищна кооперация на ул.”Иван Преснаков”. На всички е известно, че това е е една от най-натоварените улици в нашия град - тясна, шумна, прашна, с разбити тротоари и с паркирани навсякъде автомобили. През лятото не мога да отворя прозорците, поради невъобразимия шум и облаците прах от денонощно преминаващите автомобили, през зимата не мога да изгазя непочистените сняг и киша.

Защо, господин Кмете, малък град като Севлиево е зониран по такъв начин, че местните налози за имоти с еднакви квадратури нарастват над три пъти от най-крайните квартали към центъра, а разстоянието от центъра до всяка крайна точка на града може да се измине за 20-25 минути пеша.

С какво условията на живот в „идеалния център” са по-добри от така наречените ”Западен” и Южен” комплекси? Там поне се санират сградите и се обновяват градинките и детските площадки.

Мисля, че напълно в правомощията на Общинския съвет е да преразгледа Наредбата за местни данъци и такси и да намери механизъм за по-справедливо разпределение на данъчната тежест между домакинствата в отделните зони на града. Имам и конкретно предложение за това, което е напълно приложимо, при наличие на добра воля.

Всяка година, в Общински съвет при oбсъждане бюджета за следващата година, да се корегират промилите за такса битови отпадъци за отделните зони на града, съобразно разходите, заложени за благоустрояване на конкретния квартал.

А защо да не се направи и ново зониране на града, като се намали броя на зоните? По този начин данъчната тежест ще се разпредели по-равномерно между отделните домакинства и ще донесе по-високи приходи за общината.

Уважаеми г-н Иванов,

През последните две година местния налог за нашия апартамент в Севлиево превишава този на подобен апартамент в елитния столичен квартал „Лозенец”. (Мога да предоставя конкретни данни.)

Не мислите ли, че този факт е абсурден?!!!

С уважение: Вяра Тодорова

Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество