Отворено писмо изпратиха 150 българи в чужбина до Народното събрание
Над три часа чакаха българи, живеещи в Торонто, Канада, пред Българското консулство, където бе една от избирателните секции в града

Българи, живеещи в страни от цял свят, обединени в инициативата "Заедно будни", се обединиха под изявление, подкрепящо дистанционното гласуване и конкретно въвеждане на гласуване по пощата за чужбина на следващите парламентарни избори. Подписалите се до момента са над 150 българи само за няколко дни, а точно преди Великден текстът на изявлението беше изпратен до Председателя на НС като Отворено писмо, с копие до председателите на всички парламентарни групи.

Ето пълния текст на написаното:

До

Г-ЖА ИВА МИТЕВА 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 45ТО НС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

e-mail: Predsedatel@parliament.bg

 

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ ГЕРБ

e-mail: Desislava.Atanasova@parliament.bg

 

Г-Н ТОШКО ЙОРДАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ “ИМА ТАКЪВ НАРОД”

e-mail: Toshko.Yordanov@parliament.bg

 

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ БСП

e-mail: Korneliya.Ninova@parliament.bg

 

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ ДПС

e-mail: Mustafa.Karadayi@parliament.bg

 

Г-Н ХРИСТО ИВАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

e-mail: Hristo.Ivanov@parliament.bg

 

Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ “ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!”

e-mail: Maya.Manolova@parliament.bg

 

КОПИЕ ДО:

e-mail: infocenter@parliament.bg

 

Отворено писмо

на участници в Секционните избирателни комисии, организатори и координатори на изборните доброволци на България по света, както и на активни български граждани, по повод блокирането на дистанционното гласуване в правната комисия на Народното Събрание на 21-ви април 2021г.

Обръщаме се към всички народни представители, относно блокирането на  предложението за изменение на Изборния Кодекс, което включва гласуването по пощата, електронното и машинно гласуване.

Уважаеми дами и господа,

Вие сте избраниците на народа в 45 Народно Събрание и имате привилегията да ни представлявате. От Вас очакваме да защитите конституционното право на глас на всички български граждани в България и по света. Ваш дълг е да гарантирате изконното право на глас на всеки пълнолетен българин. 

Това, което научихме от отминалите парламентарни избори в извънредните условия на пандемия е, че организацията на изборните секции по света бива изнасяна на плещите на хиляди доброволци, които полагат неимоверни усилия да изпълнят задълженията си по сложен, дискриминиращ срещу сънародниците ни по света и отнемащ много време аналогов  процес, изискващ многобройни подписи, печати и заверки, които са електронизирани в 21-ви век и което излишно усложнява правилата и практиките на процеса за гласуване. Ние, участниците в този процес, искаме да направим всичко възможно този абсурд да не се повтаря - нито в близко, нито в далечно бъдеще. Снимките на километричните опашки пред много от секциите по света трогнаха всички. Дами и господа, нека не допуснем отново това.

Да се организират избори  в чужбина е неимоверно сложно. Извън България не са предвидени постоянни списъци на гласуващите. Всеки избирател трябва да се регистрира наново при провеждането на избори. Прогнозите за броя на гласоподавателите по места са трудни, инфарктните ситуации в деня на изборите - неизбежни.

И все пак ние, гласувалите в тези екстремни условия, бяхме по-привилегировани от хилядите други българи по света, за които разстоянията до най-близката секция се оказаха непосилни.

Дистанционно гласуване по пощата - електронно и машинно гласуване има от десетилетия в повечето от страните, в които живеем. Изтъкване на аргумента, че някога, някъде този процес не е успял, е несъстоятелно. Опитът ни досега показва, че сегашната система не работи, стотици хиляди желаещи не успяха да гласуват.

Настояваме за  промяна  на Избирателния Кодекс и приемане на поправки гарантиращи изконното правото на българските граждани  да гласуват. За много от българите в България и по света, живеещи на отдалечени места, дистанционното гласуване е  единствената възможност да участват в демократичния процес. 

Всички технически проблеми на дистанционно гласуване по пощата, електронно или машинно гласуване, както и организацията на самия процес имат вече добре изпитани решения в други страни.

Българите по света  настояват да бъдат участници в демократичния процес у нас и смятат, че това  е печеливша политика за страната ни.

Призоваваме всички народни представители към далновидност, мъдрост и надпартийност, като държавници - гарантирайте правото на глас на всеки български гражданин, както е предвидено в Конституцията на Република България.

 

С уважение, 

(следват подписи на над 150 българи от цял свят)

 

Разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" в Севлиево е 347 гласа
Политика
От "Има такъв народ" ще върнат мандата, обяви Слави Трифонов във фейсбук
Политика
Проекта за Изборен кодекс: електронно гласуване и избори в села с над 100 души
Политика
Окончателно са ясни новите депутати от Габрово
Политика
Манолова очаква служебният кабинет да провери сигнала на Илчовски
Политика
Президентът свиква новия парламент на 15 април
Политика
Как седмият стана втори и пренареди листата на ГЕРБ в Габрово
Политика
Деляна Пешева от "Има такъв народ" става депутат от Габрово
Политика
Кого изпращат избирателите от област Габрово в Народното събрание
Политика
Мария Пенева става временно областен управител на Габрово
Политика
Временна комисия ще проверява харченето на държавни пари
Политика
Заради Ковид-мерките депутат не бе допуснат на заседание на Общинския съвет
Политика
ЦИК обяви мандатите по области, Павлин Ганчев отказва да е депутат
Политика
Отворено писмо изпратиха 150 българи в чужбина до Народното събрание
Политика
Павлин Ганчев пред "Севлиево онлайн": Решението ми е премислено и осъзнато
Политика
Пепа Сомлева: „Благодаря на моя роден град Севлиево за подкрепата в изборите!
Политика