Търсене

Отвори врати обновената среда в Планетариум и Обсерватория в Габрово

Отвори врати обновената среда в Планетариум и Обсерватория в Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова посети обсерваторията в деня на откриването, снимка: Община Габрово

Центърът за подкрепа за личностното развитие - Астрономическа обсерватория и планетариум обнови базата си за 195 хил. лв. Финансирането е осигурено по два проекта на Министерството на образованието и науката, а официалното откриване се състоя в Деня на космонавтиката. 
 
За 20 хил. лв. е обновен кабинет в направление “Наука“, 25 хил. лв. са използвани за реновирането на кабинет в направление “Технологии“ , а срещу 150 хил. лв. звездната зала е оборудвана с нов дигитален планетариум.
 
Aстрономическата обсерватория и планетариум в град Габрово е открита през 1984 г. в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Първи неин директор е Пенка Дочева.
 
Единствена по рода си в централна България обсерваторията и планетариума се посещава от много ученици, студенти и туристически групи. В специфичната обстановка на звездната зала се изнасят лекции и програми от старши учители със специалност „Физика“.
 
Астрономическата обсерватория е оборудвана с телескоп "Celestron 14", монтиран стационарно в наблюдателен павилион за наблюдения на Слънцето, Луната, планетите и техните спътници, звездни купове, мъглявини и други обекти и явления. 
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.