ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
В шествия колоната с ученици и учители премина по севлиевските улици до Дома на културата

Днес Основно училище "Стефан Пешев" в Севлиево отбеляза своя патронен празник. Денят започна с поклонение пред бюст-паметника на революционера и общественика, дал живота си за свободата, обесен твърде млад, но оставил ярка диря не само в историята, но и в сърцата на хиляди българи, поели по пътя му към мира. 

За живота на Стефан Пешев говори учителят по история Вилхелм Николов. Ученици, настоящи и бивши учители и гостите на празника поздрави директорът на училището "Николай Захариев". Той благодари на всички за усилията, които влагат в ежедневната си дейност и връчи почетни грамоти на изявени ученици в различни области на науката и изкуството. Специална грамота бе присъдена на Михаил Костадинов, който преди дни спечели първа награда и 300 лв. от общинския конкурс "Севлиево рок", а сумата дари до стотинка за благотворителност - лечението на болно дете.

Наградени бяха още: Феркан Осман, Ралица Сидерова и Стефан Рачев за класирането им в литературен конкурс за ученици от 1 до 4 клас, Преслав Еризов, Михаела Симеонова и Ивелина Йорданова за класирането им в литературен конкурс за ученици от 5 до 7 клас. За постижения в областта на изобразителното изкуство грамоти от директора получиха Стефан Симеонов, Цветелина Минкова, Боримир Иванов, Мартин Цанков, Саня Асенова и Кристина Найденова.

Михаил Костадинов получава грамота от директора Николай Захариев

Мъжете от дружество "Традиция", облечени като воеводи, също дойдоха да почетат Стефан Пешев, а техният председател Стефан Попов заръча на младите: "Учете се, защото и Стефан Пешев е бил много ученолюбив и сам се е образовал", както и "бъдете упорити и неотстъпчиви в преследването на своите идеали, точно като Пешев". 

Воеводите от дружество "Традиция", Севлиево

Училище "Стефан Пешев" е второто по големина в община Севлиево. Учениците му се обучават в две сгради - бившето начално училище и основната сграда на училището. С годините училището се е доказало не само като средище на образование, но и като огнище за редица инициативи, които учат децата да бъдат състрадателни.

Деца оставиха цветя пред бюста на Стефан Пешев

Традиционни са благотворителните работилници-базар на децата, на които продават великденски и коледни сувенири, а с парите подпомагат лечението или ежедневието на свои връстници. Училището е сред най-добрите в спорта, негови отбори са сред призьорите на общински, областни и републикански състезания. В областта на изкуството възпитаниците на ОУ "Стефан Пешев" имат богата биография, а в науката заемат първи места на състезания и олимпиади. 

И ако е вярно, че един човек си личи по първите години от живота си, то един ученик се познава по своето първо училище. ОУ "Стефан Пешев" пише биографията на Севлиево, а радостта на днешния празник бе заслужена за всичките усилия на преподаватели, ученици и родители. 

Празникът е на 2 ноември, заради предстоящата ваканция бе отбелязан днес.  

автор: Емилия Димитрова

Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование