ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
В шествия колоната с ученици и учители премина по севлиевските улици до Дома на културата

Днес Основно училище "Стефан Пешев" в Севлиево отбеляза своя патронен празник. Денят започна с поклонение пред бюст-паметника на революционера и общественика, дал живота си за свободата, обесен твърде млад, но оставил ярка диря не само в историята, но и в сърцата на хиляди българи, поели по пътя му към мира. 

За живота на Стефан Пешев говори учителят по история Вилхелм Николов. Ученици, настоящи и бивши учители и гостите на празника поздрави директорът на училището "Николай Захариев". Той благодари на всички за усилията, които влагат в ежедневната си дейност и връчи почетни грамоти на изявени ученици в различни области на науката и изкуството. Специална грамота бе присъдена на Михаил Костадинов, който преди дни спечели първа награда и 300 лв. от общинския конкурс "Севлиево рок", а сумата дари до стотинка за благотворителност - лечението на болно дете.

Наградени бяха още: Феркан Осман, Ралица Сидерова и Стефан Рачев за класирането им в литературен конкурс за ученици от 1 до 4 клас, Преслав Еризов, Михаела Симеонова и Ивелина Йорданова за класирането им в литературен конкурс за ученици от 5 до 7 клас. За постижения в областта на изобразителното изкуство грамоти от директора получиха Стефан Симеонов, Цветелина Минкова, Боримир Иванов, Мартин Цанков, Саня Асенова и Кристина Найденова.

Михаил Костадинов получава грамота от директора Николай Захариев

Мъжете от дружество "Традиция", облечени като воеводи, също дойдоха да почетат Стефан Пешев, а техният председател Стефан Попов заръча на младите: "Учете се, защото и Стефан Пешев е бил много ученолюбив и сам се е образовал", както и "бъдете упорити и неотстъпчиви в преследването на своите идеали, точно като Пешев". 

Воеводите от дружество "Традиция", Севлиево

Училище "Стефан Пешев" е второто по големина в община Севлиево. Учениците му се обучават в две сгради - бившето начално училище и основната сграда на училището. С годините училището се е доказало не само като средище на образование, но и като огнище за редица инициативи, които учат децата да бъдат състрадателни.

Деца оставиха цветя пред бюста на Стефан Пешев

Традиционни са благотворителните работилници-базар на децата, на които продават великденски и коледни сувенири, а с парите подпомагат лечението или ежедневието на свои връстници. Училището е сред най-добрите в спорта, негови отбори са сред призьорите на общински, областни и републикански състезания. В областта на изкуството възпитаниците на ОУ "Стефан Пешев" имат богата биография, а в науката заемат първи места на състезания и олимпиади. 

И ако е вярно, че един човек си личи по първите години от живота си, то един ученик се познава по своето първо училище. ОУ "Стефан Пешев" пише биографията на Севлиево, а радостта на днешния празник бе заслужена за всичките усилия на преподаватели, ученици и родители. 

Празникът е на 2 ноември, заради предстоящата ваканция бе отбелязан днес.  

автор: Емилия Димитрова

Как Дряново не стана „световен град на природосъобразния живот“
Образование
Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Светла Георгиева ще води "Училищно настоятелство" трети мандат
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
“Заедно в час” организира информационна среща в Габрово
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Ученици лично показаха свои разработки на министър Вълчев
Образование
Апелативните съдии: „ПГ „М. Попов“ ще плати над 40 000 лв.“
Образование
Отговорности и на работници изисква дуалното обучение
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Министър Вълчев: „Недостигът на специалисти е предизвикателство“
Образование