ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
В шествия колоната с ученици и учители премина по севлиевските улици до Дома на културата

Днес Основно училище "Стефан Пешев" в Севлиево отбеляза своя патронен празник. Денят започна с поклонение пред бюст-паметника на революционера и общественика, дал живота си за свободата, обесен твърде млад, но оставил ярка диря не само в историята, но и в сърцата на хиляди българи, поели по пътя му към мира. 

За живота на Стефан Пешев говори учителят по история Вилхелм Николов. Ученици, настоящи и бивши учители и гостите на празника поздрави директорът на училището "Николай Захариев". Той благодари на всички за усилията, които влагат в ежедневната си дейност и връчи почетни грамоти на изявени ученици в различни области на науката и изкуството. Специална грамота бе присъдена на Михаил Костадинов, който преди дни спечели първа награда и 300 лв. от общинския конкурс "Севлиево рок", а сумата дари до стотинка за благотворителност - лечението на болно дете.

Наградени бяха още: Феркан Осман, Ралица Сидерова и Стефан Рачев за класирането им в литературен конкурс за ученици от 1 до 4 клас, Преслав Еризов, Михаела Симеонова и Ивелина Йорданова за класирането им в литературен конкурс за ученици от 5 до 7 клас. За постижения в областта на изобразителното изкуство грамоти от директора получиха Стефан Симеонов, Цветелина Минкова, Боримир Иванов, Мартин Цанков, Саня Асенова и Кристина Найденова.

Михаил Костадинов получава грамота от директора Николай Захариев

Мъжете от дружество "Традиция", облечени като воеводи, също дойдоха да почетат Стефан Пешев, а техният председател Стефан Попов заръча на младите: "Учете се, защото и Стефан Пешев е бил много ученолюбив и сам се е образовал", както и "бъдете упорити и неотстъпчиви в преследването на своите идеали, точно като Пешев". 

Воеводите от дружество "Традиция", Севлиево

Училище "Стефан Пешев" е второто по големина в община Севлиево. Учениците му се обучават в две сгради - бившето начално училище и основната сграда на училището. С годините училището се е доказало не само като средище на образование, но и като огнище за редица инициативи, които учат децата да бъдат състрадателни.

Деца оставиха цветя пред бюста на Стефан Пешев

Традиционни са благотворителните работилници-базар на децата, на които продават великденски и коледни сувенири, а с парите подпомагат лечението или ежедневието на свои връстници. Училището е сред най-добрите в спорта, негови отбори са сред призьорите на общински, областни и републикански състезания. В областта на изкуството възпитаниците на ОУ "Стефан Пешев" имат богата биография, а в науката заемат първи места на състезания и олимпиади. 

И ако е вярно, че един човек си личи по първите години от живота си, то един ученик се познава по своето първо училище. ОУ "Стефан Пешев" пише биографията на Севлиево, а радостта на днешния празник бе заслужена за всичките усилия на преподаватели, ученици и родители. 

Празникът е на 2 ноември, заради предстоящата ваканция бе отбелязан днес.  

автор: Емилия Димитрова

„Математиката около нас“ отведе ученици в Португалия
Образование
Отборът на ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" е най-добър млад огнеборец
Образование
В СУ „Васил Левски“ обявиха випуск 2019 за завършил
Образование
Отлично представяне на ученици в „Ключът на музиката“
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" с покана към родителите на завършващи 7 клас
Образование
Ученици поеха управлението на ПГМЕТ за един ден
Образование
Пет отличия спечелиха учениците от клуб "Журналист"
Образование
За пътуването до Брюксел на ученици, разказва Красимира Томева
Образование
Светлана Василева е номинирана за награда "Стоян Михайловски"
Образование
Бронзов медал донесе отборът на ПГМЕТ в "Мога и зная как"
Образование
ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" - първенец по електротехника
Образование
Москва като място за наука усетиха Ренета и Елица от СУ „В. Левски"
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Ив. Бъчваров“ изпратиха випуск 2019
Образование
Ученици от гимназия Раублинг в Германия са на обмен в Севлиево
Образование
Отличиха Даниела Йорданова и Силвия Тодорова в "Учител на годината"
Образование
Деца продават великденски сувенири, за да помогнат на съученик
Образование