Пак ще имаме кино, Читалището спечели проект за близо 100 000 лв.
снимка: 18 декември 2012 г., Костадин Костадинов прерязва лентата пред новооборудваното кино "21 век", зад него е председателят на Читалището Данаил Лалев

Севлиевци отново ще гледат фирми на голям екран. Въпрос на кратки срокове е кино „21 век“ да получи нова кино машина, последно поколение 3D прожекционна техника, производство 2017 година.  Тя ще бъде платена със средства, които Народно читалище „Развитие-1870“ спечели с проект по Програмата за развитие на селските райони, подмярка 7.2., която е за инвестиции в създаването, разширяването и подобряването на малка по мащаби инфраструктура. Стойността на одобрения за финансиране проект е 98 017 лв., а финансирането е сто процента безвъзмездно. 

Председателят на Читалището Данаил Лалев вече подписа договора за финансиране, налице е и споразумение с фирмата, която от която ще бъде купена новата техника. В момента, в който от финансиращия орган преведат авансовото плащане, което е половината от стойността на проекта, ще бъде извършено и първото плащане към фирмата, която ще достави кино машината, след което е въпрос на дни тя да бъде и монтирана.

Кино „21 век“ спря да работи миналата година заради повреда на един от блоковете в кино машината, произведена през 2008 година от фирмата SONY, а резервни части за нея трудно се намират. На камък ударили и опитите на „Идеал Стандарт-Видима“ да съдейства за отремонтирането й в Москва. От представителството на SONY в руската столица отговорили, че политика на компанията им е да обслужва само по-новото си производство.

Данаил Лалев изпратил писмо и до централата на SONY, а в отговора се казва, че писмото е предадено по компетентност.

Към днешна дата два от блоковете на старата кино машина работят и за купуването им има проявен интерес. А ако бъдат продадени, това означава допълнителни средства в Читалището.

Битката за спечелване на проект, по който Севлиево отново да има кино беше трудна и дълга. Процедурата по кандидатстване започна преди една година и премина през двайсет етапа до получаване на одобрение, последвано от подписване на договор за финансиране.

Кино „21 век“ бе създадено с усилията на местния бизнес от сдружение „Севлиево 21 век“, заради което от сдружението станаха и кръстници на севлиевското кино. То бе открито през 2006 година, а на 18 декември 2012-та бе отворено с новата 3D машина, закупена за 79 000 лв., набрани от дарения – основно на „Севлиево 21 век“, с подкрепата и на сдружението на жените „Надежда 2001“. 

 

 

 

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество