Партиите не се разбраха за състав на ОИК, ЦИК ще назначи комисията
На днешните консултации при кмета на Севлиево присъстваха представтели на ГЕРб, "Коалиция за България", ДПС, НФСБ, Атака, Демократична България и партия Воля

от Емилия Димитрова 

Представителите на парламентарно представените парти и коалиции и тези с депутати в Европейския парламент от община Севлиево не постигнаха споразумение за състава на Общинската избирателна комисия. На провелите се преди минути консултации при кмета бе постигнато съгласие единствено за председателя на комисията. 

От ГЕРБ предложиха председател да остане Снежина Дянкова. Срещу предложението нямаше възражения. Дискусия се разрази за секретарското място, за което бяха направени две предложения - за Сабие Ходжева от квотата на ДПС и Соня Семова от "Коалиция за България".  

Нито една от двете партии не отстъпи - социалистите отстояваха, че Соня Семова е доказала качества като член на общински и областни избирателни комисии от 1991 г., а като втора политическа сила в страната им се полага да излъчат секретар. От ДПС държаха тяхната кандидатура да получи одобрение, тъй като Ходжева е секретар и на сегашната избирателна комисия и също е доказала способностите си. 

"След като не можем да постигнем съгласие за секретарското място, няма как да постигнем за състава на цялата комисия", каза кметът Иван Иванов, като прикани политиците да се обединят около една кандидатура. След като това не се случи, стана ясно, че предложенията ще бъдат изпратени в ЦИК, откъдето ще назначат Общинската избирателна комисия. 

В ръководството й ще има и двама заместник председатели. На консултациите днес бяха направени две предложения за тях - Радослав Колев от "Демократична България" и Мария Башева от партия "Воля". 

ОИК Севлиево ще работи в състав от 13 души. Днес бе крайният срок за консултации относно нейния състав. До 24 август кметът трябва да изпрати предложенията в ЦИК, откъдето до 9 септември ще бъде назначена комисията, която ще произведе изборите за кмет на община, общински съвет и кметове на кметства в община Севлиево на 27 октомври т.г. 

 

Четири партии до снощи се регистрираха в ОИК Севлиево
Политика
Кристина Сидорова се отчете пред избирателите за свършеното
Политика
„Воля” няма да има кандидат за кмет в Севлиево, подкрепя Богомил Петков
Политика
Ивелин Николов е кандидатът на БСП за кмет на Габрово
Политика
Общински съвет 2015 -2019 – най-безличният в историята на Севлиево
Политика
501 души ще работят в изборни секции в община Севлиево
Политика
Издигат независими кандидати за кмет в три севлиевски села
Политика
И в новия мандат Общинският съвет ще има 29 съветници
Политика
БСП няма да издига кандидат за кмет, подкрепя Богомил Петков
Политика
НФСБ издигна Росен Цветков за кмет на Севлиево
Политика
Богомил Петков влиза в кметската надпревара
Политика
"Ние, гражданите" издига Светла Георгиева за кмет на Севлиево
Политика
Севлиево вероятно ще има шестима кандидати за кмет на община
Политика
В ОИК Севлиево регистрират партиите, коалициите и инициативните комитети
Политика
ЦИК назначи Общинската избирателна комисия за Севлиево
Политика
Николина Николова е най-активният общински съветник през мандата
Политика