Партиите не се разбраха за състав на ОИК, ЦИК ще назначи комисията
На днешните консултации при кмета на Севлиево присъстваха представтели на ГЕРб, "Коалиция за България", ДПС, НФСБ, Атака, Демократична България и партия Воля

от Емилия Димитрова 

Представителите на парламентарно представените парти и коалиции и тези с депутати в Европейския парламент от община Севлиево не постигнаха споразумение за състава на Общинската избирателна комисия. На провелите се преди минути консултации при кмета бе постигнато съгласие единствено за председателя на комисията. 

От ГЕРБ предложиха председател да остане Снежина Дянкова. Срещу предложението нямаше възражения. Дискусия се разрази за секретарското място, за което бяха направени две предложения - за Сабие Ходжева от квотата на ДПС и Соня Семова от "Коалиция за България".  

Нито една от двете партии не отстъпи - социалистите отстояваха, че Соня Семова е доказала качества като член на общински и областни избирателни комисии от 1991 г., а като втора политическа сила в страната им се полага да излъчат секретар. От ДПС държаха тяхната кандидатура да получи одобрение, тъй като Ходжева е секретар и на сегашната избирателна комисия и също е доказала способностите си. 

"След като не можем да постигнем съгласие за секретарското място, няма как да постигнем за състава на цялата комисия", каза кметът Иван Иванов, като прикани политиците да се обединят около една кандидатура. След като това не се случи, стана ясно, че предложенията ще бъдат изпратени в ЦИК, откъдето ще назначат Общинската избирателна комисия. 

В ръководството й ще има и двама заместник председатели. На консултациите днес бяха направени две предложения за тях - Радослав Колев от "Демократична България" и Мария Башева от партия "Воля". 

ОИК Севлиево ще работи в състав от 13 души. Днес бе крайният срок за консултации относно нейния състав. До 24 август кметът трябва да изпрати предложенията в ЦИК, откъдето до 9 септември ще бъде назначена комисията, която ще произведе изборите за кмет на община, общински съвет и кметове на кметства в община Севлиево на 27 октомври т.г. 

 

ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика
Още един общински съветник е в несъвместимост и конфликт
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Над половин милион лева в пари и имоти декларира общински съветник в Севлиево
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
ОИК е сезирана за правомощията на Трифон Трифонов като съветник
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Прекратиха пълномощията на Боян Ботев като общински съветник
Политика
С едно извънредно заседание, общинските съветници получиха пълни заплати
Политика
Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика