Търсене

Първият български хеликоптер за медицинска помощ по въздух е готов за тестване

Севлиево онлайн
Първият български хеликоптер за медицинска помощ по въздух е готов за тестване

Хеликоптерът е свален от производство и чака за боядисване с червено и бяло, снимка: Министерство на здравеопазването

Първият хеликоптер, произведен за системата на Спешната медицинска помощ по въздуха в България, бе свален от производствената линия и изкаран за тест преди да бъде боядисан в избраната разцветка в червено и бяло, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Прелитането на машината до България ще стане в средата на януари 2024 г., уточняват от ведомството.

Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и двама представители на авиационния оператор „България Хели Mед Сървиз” ЕАД е на посещение в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате.

Комисията е започнала техническото приемане на летателната машина, а организацията по прелитането до България ще се осъществи до средата на януари 2024 г., след което хеликоптерът ще бъде лицензиран у нас. 

Изображение - 13061Поглед отвътре на летателната машина, снимка: Министерство на здравеопазването  

Междувременно първите три екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъдат изпратени по договор с Leonardo S.p.A на петдневно обучение в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. По време на курса те ще се запознаят с хеликоптера и техническите му параметри, с медицинското оборудване и с мерките за безопасност при извършване на авиомедицински транспорт. Всеки екип ще проведе 4-5 полета с хеликоптер в различни условия и при различни ситуации преди поемане на първите дежурства.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха е съставен от три основни структури – Координационна централа, която е най-важното структурно звено, Административно-стопански сектор и шест регионални бази. През следващата година ще се проведат обучения - практика и езиково обучение на служителите, които са назначени в регионалните бази. 

Екипите вече са подбрани. Те са получили медицински сертификати за годност за летателна работа и са преминали курс на обучение за работа на борда на въздухоплавателното средство, както и опреснителни допълнителни курсове по отношение на реанимационни техники и спешна медицина. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.