Патриархът на Грузия благослови творчеството на наши деца

Патриархът на Грузия Илия II благослови творбите на българските деца от Детски арт-център "Видима" в Севлиево и децата от школата по пластика "Духовно огледало" към читалището в Куртово Конаре. Те, заедно с преподавателите си и екип на сдружение "Духовно огледало", бяха на ауденция при светия отец миналата седмица. Посещението им при грузинския патриарх бе част от програмата на децата от тридневния им престой в Грузия, където бяха включени в голяма  българска делегация, участник в международен форум, посветен на сътрудничеството и обмена между двете страни.

Патриархът е посрещнал децата в своята резиденция в Тбилиси, а те са отишли при него облечени в традиционни български носии. Поднесли са му и подарък - икона на Светото Семейство, изработена от царевична шума.

"Изживяването не може да се опише с думи. Децата и ние, възрастните, които ги придружавахме, бяхме изключително впечатлени от патриарха на Грузия, от начина, по който ни прие и се отнесе към изкуството на нашите деца", сподели ръководителят на Детски арт-център "Видима" Снежана Велчева.             Изложбата "Да бъде светлина", с която тази година творби на наши деца бяха представени в Катар, Китай и Италия, този път бе подредена в Държавната детска галерия в грузинската столица Тбилиси. Изложбата е от икони, изработени от деца с различни техники и бе открита от посланика ни в Грузия Десислава Иванова, от председателя на „Духовно огледало“ Татяна Костадинова и от директора на Държавна детска галерия Лиа Горгадзе.

С две художнички пътува до Грузия Снежана Велчева. От името на арт-център "Видима" изкуството на севлиевските деца представиха деветгодишните Ина Йовчева и Йована Нанкова. 

Двете момичета са имали възможност да работят по творчески задачи заедно с грузински преподаватели, а нашите учители по рисуване са предавали знания и опит на деца от Грузия. 

Това е последната изява на Детски арт-център "Видима" зад граница за тази година. В момента в цетнтъра обмислят да подредят коледна детска изложба. Между другото точно преди 19 години през декември, когато бе открита галерия "Видима", това стана с рисунки на севлиевски деца.  

"Децата на Севлиево" - посланик в "Децата на света"
Култура
Злато за Гала Ботева и Ивета Петрова от „Дъга над Клептуза”
Култура
Ирина Колбасова получава посмъртно почетен знак "Севлиево"
Култура
Реализъм в просъница - Николай Панайотов в Севлиево
Култура
Колекцията картини на "Хелиос" АД показва ГХГ
Култура
Нидал Алгафари в Севлиево - на 7 август, в Библиотеката
Култура
Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева
Култура
Фотографии, вдъхновени от севлиевци, показаха на изложение в Кан
Култура
Галерия "Пейкови" представя Силвия Шосева
Култура
Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Култура
Велизар Захариев е трети в конкурс за скулптура на П. Славейков
Култура
Очи в очи се срещна Нидал Алгафари с читатели от Севлиево
Култура
Рок феста „Хоталич“ е с неуредени авторски права
Култура
Творци от цяла България рисуваха в петия пленер на "Хелиос" АД
Култура
Книга на Ивинела Самуилова влиза в учебник по литература
Култура
Изложбата на "Хелиос" - силно усещане за мило, родно, познато
Култура