Патриархът на Грузия благослови творчеството на наши деца

Патриархът на Грузия Илия II благослови творбите на българските деца от Детски арт-център "Видима" в Севлиево и децата от школата по пластика "Духовно огледало" към читалището в Куртово Конаре. Те, заедно с преподавателите си и екип на сдружение "Духовно огледало", бяха на ауденция при светия отец миналата седмица. Посещението им при грузинския патриарх бе част от програмата на децата от тридневния им престой в Грузия, където бяха включени в голяма  българска делегация, участник в международен форум, посветен на сътрудничеството и обмена между двете страни.

Патриархът е посрещнал децата в своята резиденция в Тбилиси, а те са отишли при него облечени в традиционни български носии. Поднесли са му и подарък - икона на Светото Семейство, изработена от царевична шума.

"Изживяването не може да се опише с думи. Децата и ние, възрастните, които ги придружавахме, бяхме изключително впечатлени от патриарха на Грузия, от начина, по който ни прие и се отнесе към изкуството на нашите деца", сподели ръководителят на Детски арт-център "Видима" Снежана Велчева.             Изложбата "Да бъде светлина", с която тази година творби на наши деца бяха представени в Катар, Китай и Италия, този път бе подредена в Държавната детска галерия в грузинската столица Тбилиси. Изложбата е от икони, изработени от деца с различни техники и бе открита от посланика ни в Грузия Десислава Иванова, от председателя на „Духовно огледало“ Татяна Костадинова и от директора на Държавна детска галерия Лиа Горгадзе.

С две художнички пътува до Грузия Снежана Велчева. От името на арт-център "Видима" изкуството на севлиевските деца представиха деветгодишните Ина Йовчева и Йована Нанкова. 

Двете момичета са имали възможност да работят по творчески задачи заедно с грузински преподаватели, а нашите учители по рисуване са предавали знания и опит на деца от Грузия. 

Това е последната изява на Детски арт-център "Видима" зад граница за тази година. В момента в цетнтъра обмислят да подредят коледна детска изложба. Между другото точно преди 19 години през декември, когато бе открита галерия "Видима", това стана с рисунки на севлиевски деца.  

Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
Михаил Костадинов дари наградата си от "Севлиево рок"
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура
За семейството - в Деня на християнското семейство, в библиотеката
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
Надежда Ботева бе в екипа, открил кръст с частица от Христовото разпятие
Култура
С "Имало едно време..." започва легендата за стъклото
Култура
Фотографията - едно много красиво хоби
Култура
Румяна Халачева представи "Дълбините на древността"
Култура
Крепостта Хоталич „тръгва“ на пътуваща изложба
Култура
Мая Ананиева направи дарение на галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Ценка Горалова бе член на международното жури на "Орфей в Италия"
Култура
Гала Ботева на върха - с награда на кмета на Шумен
Култура
Певците на СУ "Васил Левски" бяха с удостоени със "златен славей"
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура