Патриархът на Грузия благослови творчеството на наши деца

Патриархът на Грузия Илия II благослови творбите на българските деца от Детски арт-център "Видима" в Севлиево и децата от школата по пластика "Духовно огледало" към читалището в Куртово Конаре. Те, заедно с преподавателите си и екип на сдружение "Духовно огледало", бяха на ауденция при светия отец миналата седмица. Посещението им при грузинския патриарх бе част от програмата на децата от тридневния им престой в Грузия, където бяха включени в голяма  българска делегация, участник в международен форум, посветен на сътрудничеството и обмена между двете страни.

Патриархът е посрещнал децата в своята резиденция в Тбилиси, а те са отишли при него облечени в традиционни български носии. Поднесли са му и подарък - икона на Светото Семейство, изработена от царевична шума.

"Изживяването не може да се опише с думи. Децата и ние, възрастните, които ги придружавахме, бяхме изключително впечатлени от патриарха на Грузия, от начина, по който ни прие и се отнесе към изкуството на нашите деца", сподели ръководителят на Детски арт-център "Видима" Снежана Велчева.             Изложбата "Да бъде светлина", с която тази година творби на наши деца бяха представени в Катар, Китай и Италия, този път бе подредена в Държавната детска галерия в грузинската столица Тбилиси. Изложбата е от икони, изработени от деца с различни техники и бе открита от посланика ни в Грузия Десислава Иванова, от председателя на „Духовно огледало“ Татяна Костадинова и от директора на Държавна детска галерия Лиа Горгадзе.

С две художнички пътува до Грузия Снежана Велчева. От името на арт-център "Видима" изкуството на севлиевските деца представиха деветгодишните Ина Йовчева и Йована Нанкова. 

Двете момичета са имали възможност да работят по творчески задачи заедно с грузински преподаватели, а нашите учители по рисуване са предавали знания и опит на деца от Грузия. 

Това е последната изява на Детски арт-център "Видима" зад граница за тази година. В момента в цетнтъра обмислят да подредят коледна детска изложба. Между другото точно преди 19 години през декември, когато бе открита галерия "Видима", това стана с рисунки на севлиевски деца.  

Ценно дарение получи градската галерия
Култура
Изложбата "Огледани в Духовно огледало" тръгва от Севлиево
Култура
Библиотеката представя "Пътят между културите" и Петко Хинов
Култура
Два концерта в Лондон ще има през февруари трио "Звън"
Култура
"Животът като препинателен знак" издаде Милка Балинова
Култура
Деца откриват изложба с православни икони
Култура
Галерия „Видима“ открива сезона с Татяна Харизанова
Култура
Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
Култура
Експонати от Хоталич - в изложбата "Българска археология"
Култура
Петко Хинов представи 12 книги с превод от китайски език
Култура
"Идеал Стандарт-Видима" подари климатик на Библиотеката
Култура
Фонд "Ирина" - една от най-добрите колекции с картини в България
Култура
Малките иконописци от „ВВ Арт“ подредиха изложба
Култура
Игор Колбасов: "Вие сте приятели на Ирина, значи сте и мои приятели"
Култура
Първа самостоятелна изложба на Боряна Кънчева
Култура
Петър Първанов и една изложба с икони на светци и...герои
Култура