Патриархът на Грузия благослови творчеството на наши деца

Патриархът на Грузия Илия II благослови творбите на българските деца от Детски арт-център "Видима" в Севлиево и децата от школата по пластика "Духовно огледало" към читалището в Куртово Конаре. Те, заедно с преподавателите си и екип на сдружение "Духовно огледало", бяха на ауденция при светия отец миналата седмица. Посещението им при грузинския патриарх бе част от програмата на децата от тридневния им престой в Грузия, където бяха включени в голяма  българска делегация, участник в международен форум, посветен на сътрудничеството и обмена между двете страни.

Патриархът е посрещнал децата в своята резиденция в Тбилиси, а те са отишли при него облечени в традиционни български носии. Поднесли са му и подарък - икона на Светото Семейство, изработена от царевична шума.

"Изживяването не може да се опише с думи. Децата и ние, възрастните, които ги придружавахме, бяхме изключително впечатлени от патриарха на Грузия, от начина, по който ни прие и се отнесе към изкуството на нашите деца", сподели ръководителят на Детски арт-център "Видима" Снежана Велчева.             Изложбата "Да бъде светлина", с която тази година творби на наши деца бяха представени в Катар, Китай и Италия, този път бе подредена в Държавната детска галерия в грузинската столица Тбилиси. Изложбата е от икони, изработени от деца с различни техники и бе открита от посланика ни в Грузия Десислава Иванова, от председателя на „Духовно огледало“ Татяна Костадинова и от директора на Държавна детска галерия Лиа Горгадзе.

С две художнички пътува до Грузия Снежана Велчева. От името на арт-център "Видима" изкуството на севлиевските деца представиха деветгодишните Ина Йовчева и Йована Нанкова. 

Двете момичета са имали възможност да работят по творчески задачи заедно с грузински преподаватели, а нашите учители по рисуване са предавали знания и опит на деца от Грузия. 

Това е последната изява на Детски арт-център "Видима" зад граница за тази година. В момента в цетнтъра обмислят да подредят коледна детска изложба. Между другото точно преди 19 години през декември, когато бе открита галерия "Видима", това стана с рисунки на севлиевски деца.  

Тамплиерите отличиха художници, нарисували "Рицарят в мен"
Култура
Галерия "Видима" откри изложба на Ненчо Русев
Култура
В галерия „Видима" гостува сдружение на руските художници
Култура
В Историческия музей се открива изложба "Поетът с ватенката"
Култура
Ирена Георгиева получи специалната награда на кмета на Дряново
Култура
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
Култура
В галерия "Видима" - Ненчо Русев с живопис и пластика
Култура
Колкото е по-цветно, толкова повече това е Стефка Николова
Култура
Трудно се броят наградите за "Upstream Voices” от "Петнадесет лалета"
Култура
Рисунки на севлиевчета са в музея в Хамада, Япония
Култура
Седем награди от „Звездици за Лора“ за "Upstream Voices”
Култура
Ученици дават живот на камъка
Култура
Ученици каменоделци откриват изложба в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Култура
Трето място за Ивайла Йонкова в национален конкурс за рисунка
Култура
Концерт на певците от музикалната школа на Цветан Цонев
Култура