PCR тест, заплатен от гражданите, не може да е условие за прием в болница
снимка: pixabay

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Това уточняват в имейл до медиите от Министерството на здравеопазването по повод множество запитвания за въведени изисквания от страна на болниците за наличие на отрицателен PCR тест за COVID-19, заплатен от пациента, като изрично условие за хоспитализация. 

От министерството уточняват, че всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато състоянието им изисква болнично лечение. Право на гражданите е да изберат болница, която има договор със Здравната каса, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болница е въз основа на здравословното състояние на пациента и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.

Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване, се казва в разпространеното от Министерството на здровеопазването.

Оттам припомнят, че с  влезлите в сила от  24.04.2020 г. изменения в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, Касата заплаща PCR тестовете за доказване на COVID-19.

Към момента в Министерството на здравеопазването не са постъпили сигнали от граждани, на които е поискано да заплатят PCR тест като условие за лечение. Ако такива случаи се появат, от министерството апелират пациентите своевременно да подават сигнали, особено в случаи на отказ от страна на лечебните заведения да ги лекуват без тест за Covid. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съобщават от ведомството. 

 

Новият случай на Covid в областта е жена на 86 г. от Габрово
Здраве
Консулът на Турция в Пловдив дари защитни костюми за област Габрово
Здраве
При общопрактикуващ лекар – само след записан час
Здраве
Д-р Попова, онколог, преглежда на 21 май т.г.
Здраве
Съпругата на първия пациент с Cоvid-19 в Севлиево е с положителна проба
Здраве
В "Медицински център-1" започват PCR тестове
Здраве
PCR тест, заплатен от гражданите, не може да е условие за прием в болница
Здраве
От днес без маски на открито, покриваме устата, ако говорим с някого
Здраве
След PCR тест: няма Covid в Държавната психиатрична болница
Здраве
Медицинска сестра от Инфекциозно отделение в Севлиево е с Covid
Здраве
Д-р Ценка Иванова възобновява приема на пациенти от 18 май
Здраве
19 са заразените с ку-треска в три села, две са в Севлиевско
Здраве
Д-р Никола Русинов възобновява приема на пациенти
Здраве
Първа жертва на COVID-19 в Севлиево
Здраве
При общопрактикуващ лекар и специалист - само след записан час
Здраве
Пациентка на Психоболницата е с положителен резултат след бърз тест
Здраве