Търсене

Пет минути отнема получаването на код за достъп до здравното ни досие

Пет минути отнема получаването на код за достъп до здравното ни

снимка: БНР

Само пет минути отнема получаването на УКД - уникален код за достъп на здравноосигурените лица до тяхното здравно досие. Получаването на кода става във всички офиси на РЗОК в областта - в Габрово, Дряново и Севлиево, само срещу представянето на документ за самоличност и е безплатно. 

За какво ни е код за достъп до нашето здравно досие? За да имаме възможност за контрол върху харченето на парите от нашите здравноосигурителни вноски, отговарят от пресцентъра на РЗОК в Габрово. Кодът позволява при всяко установено несъответствие между написаното в досието и реално получената от нас медицинска помощ, да сигнализираме в РЗОК или НЗОК. А ако желаем да бъдем известени за всяко настъпило медицинско или дентално събитие (преглед, лечение в болница или при зъболекар), включително и за децата до 18 години или за лицата, на които сме настойници, ще бъдем информирани чрез посочен от нас имейл. Достъпът до здравното досие може да бъде осъществен и чрез личен електронен подпис. 

За да влезем в здравното си досие през портала на НЗОК, трябва да  направим  следните стъпки:  www.nhif.bg - „Преглед на пациентско досие“ - „Вход с уникален код за достъп“ или „Вход с цифров сертификат“ (личен електронен подпис) – попълва се УКД и ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от НАП, като в малкия прозорец  попълваме контролните думи.  След тях вече можем  да разгледаме здравното си досие. В меню „Пациентска информация“ са описани всички медицински и дентални дейности, отчетени и заплатени за нас от НЗОК. Вдясно в прозореца можем да въведем ЕГН на детето, на което сме избрали личен лекар, за да прегледаме дейностите, отчетени и заплатени от НЗОК за него.

Ако се натъкнем на злоупотреби? Сигнали за нередности се подават имейл адреси:  gabrovo@nhif.bg,  nzok@nhif.bg,  или писмено в РЗОК: 5300 Габрово, ул. „Отец Паисий” № 25, или в НЗОК: 1407 София, ул. „Кричим“ №1

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!