Пет минути отнема получаването на код за достъп до здравното ни досие
снимка: БНР

Само пет минути отнема получаването на УКД - уникален код за достъп на здравноосигурените лица до тяхното здравно досие. Получаването на кода става във всички офиси на РЗОК в областта - в Габрово, Дряново и Севлиево, само срещу представянето на документ за самоличност и е безплатно. 

За какво ни е код за достъп до нашето здравно досие? За да имаме възможност за контрол върху харченето на парите от нашите здравноосигурителни вноски, отговарят от пресцентъра на РЗОК в Габрово. Кодът позволява при всяко установено несъответствие между написаното в досието и реално получената от нас медицинска помощ, да сигнализираме в РЗОК или НЗОК. А ако желаем да бъдем известени за всяко настъпило медицинско или дентално събитие (преглед, лечение в болница или при зъболекар), включително и за децата до 18 години или за лицата, на които сме настойници, ще бъдем информирани чрез посочен от нас имейл. Достъпът до здравното досие може да бъде осъществен и чрез личен електронен подпис. 

За да влезем в здравното си досие през портала на НЗОК, трябва да  направим  следните стъпки:  www.nhif.bg - „Преглед на пациентско досие“ - „Вход с уникален код за достъп“ или „Вход с цифров сертификат“ (личен електронен подпис) – попълва се УКД и ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от НАП, като в малкия прозорец  попълваме контролните думи.  След тях вече можем  да разгледаме здравното си досие. В меню „Пациентска информация“ са описани всички медицински и дентални дейности, отчетени и заплатени за нас от НЗОК. Вдясно в прозореца можем да въведем ЕГН на детето, на което сме избрали личен лекар, за да прегледаме дейностите, отчетени и заплатени от НЗОК за него.

Ако се натъкнем на злоупотреби? Сигнали за нередности се подават имейл адреси:  gabrovo@nhif.bg,  nzok@nhif.bg,  или писмено в РЗОК: 5300 Габрово, ул. „Отец Паисий” № 25, или в НЗОК: 1407 София, ул. „Кричим“ №1

 

МЗ: Гражданите да подават сигнали, ако болници им искат PCR тест
Здраве
Шести потвърден случай на Covid в Севлиево
Здраве
За два нови случая на COVID-19 в Габрово, съобщават от РЗИ
Здраве
Прегледите при д-р Пейо Мишев идния месец са на 24 юли
Здраве
До края на юни, който желае, може да смени личния си лекар
Здраве
Лекари от МБАЛ „Св. София“ преглеждат безплатно в МБАЛ „Св. Иван Рилски Габрово“
Здраве
Маските на закрито пак стават задължителни, започва масов контрол
Здраве
15 са заболелите от коронавирус в област Габрово към 18 юни
Здраве
Нов случай на положителен PCR тест в Габрово
Здраве
Още два нови случая на коронавирус в Габрово
Здраве
Момиче на 15 г. от Севлиево е дало положителна проба за Covid 19
Здраве
За един нов случай на Covid в областта съобщават днес от РЗИ
Здраве
Д-р Попова - онколог, ще преглежда на 9 и 23 юли 2020 г.
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на 14 и 28 юли 2020 г.
Здраве
При двама мъже от областта теста за коронавирус е положителен
Здраве
Новите случаи на коронавирус в областта са на мъже, които не живеят тук
Здраве