Пет паралелки по-малко след първото класиране

С пет паралелки по-малко остават севлиевските гимназии, след като тази седмица излязоха резултатите от първото класиране на завършилите 7-ми клас. Заради недостатъчно кандидати бе закрита спортната паралелка в СУ "Васил Левски". А недостатъчно кандидати по смисъла на наредбата за прием означава под половината от минимума. Минимума за сформиране на паралелка е 18 ученици, т.е. там, където има подадени по-малко от девет заявления, паралелката не може да продължи да съществува, тъй като вероятността да бъде запълнена остава нищожна.

Поради липса на кандидати бе закрита и паралелката със специалност "Машинен техник" - модулно обучение в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", но добрата новина е, че паралелката за дуално обучение, която миналата година не успя да се запълни, тази година има достатъчно кандидати и жадуваното обучение чрез работа в Севлиево най-после ще се случи.

В Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в село Градница се закрива половин паралелка. Това е половинката от обявената една паралелка с две специалности: "Технология на машиностроенето" и "Машини и системи за заваряване". Заради слаб интерес се закрива "Машини и системи за заваряване", а "Технология на машиностроенето" става цяла паралелка, поради наличие на интерес.

Една паралелка е почти пълна в Професионална гимназия "Марин Попов" - "Механизация на селското стопанство". Закрива се обявения клас със специалност "Производство на мебели" и паралелката две в едно, както я наричат, предлагаща прием в две специалности - "Сътрудник в малък и среден бизнес" и "Декорация на силикатното произвоство". 

Броят на свободните места във всяка от оставащите паралелки на четирите средни училища в община Севлиево ще стане ясен в събота, тъй като утре приключва срокът за записване на приетите след първо класиране ученици. На 4 юли ще бъдат обявени резултатите след второто класиране на кандидатите. А на 3 юли започва кампанията по прием на документи за завършилите 8-ми клас ученици. 

 

Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование